Lublin, Poznań: Kolejne listy PPP zarejestrowane (akt.)

[2009-04-21 19:55:19]

21 kwietnia Okręgowa Komisja Wyborcza w Lublinie zarejestrowała listę kandydatów Polskiej Partii Pracy w okręgu numer 8 obejmującym województwo lubelskie. Tego samego dnia lista PPP została zarejestrowana przez OKW w Poznaniu w okręgu numer 7 obejmującym województwo wielkopolskie.

Wcześniej partia zarejestrowała listę w okręgu numer 12 (obejmującym województwa dolnośląskie i opolskie). W najbliższych dniach PPP ma zamiar zarejestrować listy w kolejnych okręgach.

Pierwsze miejsce na liście w Lublinie zajął redaktor Lewica.pl, student z Kraśnika Szymon Martys. Na kolejnych miejscach znaleźli się studentka z Lublina Edyta Curyła, student z Białej Podlaskiej Dominik Zaremba, handlowiec z Poniatowej Iwona Babiasz, specjalistka ds. marketingu z Lublina Diana Daszczyk, informatyk z Lublina Piotr Tarkowski, przedsiębiorca z Lublina Kamil Tymczyna, student ze Stróży Kolonii Jacek Kolaniak, ślusarz z Siedlisk Zbigniew Sala oraz pielęgniarka z Blizocina Wioleta Wąsik.

Na pierwszym miejscu w Poznaniu jest przedsiębiorca Mariola Popiółkowska, a dalej: nauczyciel Eugeniusz Sroka, przedsiębiorca Ewa Kucharska, przedsiębiorca Zofia Dudziak, handlowiec Marek Nowak, studentka Klaudia Błotna, technik budowalny Marek Bogdan, ekonomistka Teresa Smolińska, hydraulik Roman Łukaszczyk i przedsiębiorca Leszek Budny.

Liderka listy PPP, Mariola Popiółkowska jest znaną w całym kraju działaczką na rzecz praw lokatorów. Szefuje Stowarzyszeniu Pomocy Eksmisyjnej z siedzibą w Poznaniu. Popiółkowska udzielała wsparcia w głośnych protestach lokatorów np. w Wałbrzychu i Głogowie, a także pomocy rzeczowej po pożarze hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim.

Michał Warecki
Patryk Kosela

Zapraszam

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.