Lublin, Poznań: Kolejne listy PPP zarejestrowane (akt.)

[2009-04-21 19:55:19]

21 kwietnia Okręgowa Komisja Wyborcza w Lublinie zarejestrowała listę kandydatów Polskiej Partii Pracy w okręgu numer 8 obejmującym województwo lubelskie. Tego samego dnia lista PPP została zarejestrowana przez OKW w Poznaniu w okręgu numer 7 obejmującym województwo wielkopolskie.

Wcześniej partia zarejestrowała listę w okręgu numer 12 (obejmującym województwa dolnośląskie i opolskie). W najbliższych dniach PPP ma zamiar zarejestrować listy w kolejnych okręgach.

Pierwsze miejsce na liście w Lublinie zajął redaktor Lewica.pl, student z Kraśnika Szymon Martys. Na kolejnych miejscach znaleźli się studentka z Lublina Edyta Curyła, student z Białej Podlaskiej Dominik Zaremba, handlowiec z Poniatowej Iwona Babiasz, specjalistka ds. marketingu z Lublina Diana Daszczyk, informatyk z Lublina Piotr Tarkowski, przedsiębiorca z Lublina Kamil Tymczyna, student ze Stróży Kolonii Jacek Kolaniak, ślusarz z Siedlisk Zbigniew Sala oraz pielęgniarka z Blizocina Wioleta Wąsik.

Na pierwszym miejscu w Poznaniu jest przedsiębiorca Mariola Popiółkowska, a dalej: nauczyciel Eugeniusz Sroka, przedsiębiorca Ewa Kucharska, przedsiębiorca Zofia Dudziak, handlowiec Marek Nowak, studentka Klaudia Błotna, technik budowalny Marek Bogdan, ekonomistka Teresa Smolińska, hydraulik Roman Łukaszczyk i przedsiębiorca Leszek Budny.

Liderka listy PPP, Mariola Popiółkowska jest znaną w całym kraju działaczką na rzecz praw lokatorów. Szefuje Stowarzyszeniu Pomocy Eksmisyjnej z siedzibą w Poznaniu. Popiółkowska udzielała wsparcia w głośnych protestach lokatorów np. w Wałbrzychu i Głogowie, a także pomocy rzeczowej po pożarze hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim.

Michał Warecki
Patryk Kosela

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

19 marca:

1844 - Urodziła się Minna Canth, dramatopisarka fińska; akcenty krytyki społecznej oraz problem równouprawnienia kobiet.

1900 - Urodził się Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1965 - Jacek Kuroń i Karol Modzelewski ogłosili list otwarty skierowany do działaczy partyjnych PZPR i młodzieży ZMS.

1993 - Sejm odrzucił Program Powszechnej Prywatyzacji.

2007 - W katastrofie górniczej w kopalni "Uljanowskaja" w Rosji zginęło 108 górników.

2017 - Frank-Walter Steinmeier (SPD) objął urząd prezydenta Niemiec.