Lublin, Poznań: Kolejne listy PPP zarejestrowane (akt.)

[2009-04-21 19:55:19]

21 kwietnia Okręgowa Komisja Wyborcza w Lublinie zarejestrowała listę kandydatów Polskiej Partii Pracy w okręgu numer 8 obejmującym województwo lubelskie. Tego samego dnia lista PPP została zarejestrowana przez OKW w Poznaniu w okręgu numer 7 obejmującym województwo wielkopolskie.

Wcześniej partia zarejestrowała listę w okręgu numer 12 (obejmującym województwa dolnośląskie i opolskie). W najbliższych dniach PPP ma zamiar zarejestrować listy w kolejnych okręgach.

Pierwsze miejsce na liście w Lublinie zajął redaktor Lewica.pl, student z Kraśnika Szymon Martys. Na kolejnych miejscach znaleźli się studentka z Lublina Edyta Curyła, student z Białej Podlaskiej Dominik Zaremba, handlowiec z Poniatowej Iwona Babiasz, specjalistka ds. marketingu z Lublina Diana Daszczyk, informatyk z Lublina Piotr Tarkowski, przedsiębiorca z Lublina Kamil Tymczyna, student ze Stróży Kolonii Jacek Kolaniak, ślusarz z Siedlisk Zbigniew Sala oraz pielęgniarka z Blizocina Wioleta Wąsik.

Na pierwszym miejscu w Poznaniu jest przedsiębiorca Mariola Popiółkowska, a dalej: nauczyciel Eugeniusz Sroka, przedsiębiorca Ewa Kucharska, przedsiębiorca Zofia Dudziak, handlowiec Marek Nowak, studentka Klaudia Błotna, technik budowalny Marek Bogdan, ekonomistka Teresa Smolińska, hydraulik Roman Łukaszczyk i przedsiębiorca Leszek Budny.

Liderka listy PPP, Mariola Popiółkowska jest znaną w całym kraju działaczką na rzecz praw lokatorów. Szefuje Stowarzyszeniu Pomocy Eksmisyjnej z siedzibą w Poznaniu. Popiółkowska udzielała wsparcia w głośnych protestach lokatorów np. w Wałbrzychu i Głogowie, a także pomocy rzeczowej po pożarze hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim.

Michał Warecki
Patryk Kosela

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.