Warszawa: Stop cenzurze

[2009-05-04 09:37:21]

3 maja, czyli w dniu Święta Konstytucji, na placu Konstytucji odbyła się pikieta przeciwko łamaniu Konstytucji RP.

Do złamania naszego prawa, a konkretnie art. 54 Konstytucji, dojdzie po uchwaleniu pakietu komunikacyjnego przez Parlament Europejski. Propozycja Unii pozwala dostawcom internetu na legalnie ograniczanie liczby stron, jakie można przeglądać. Wszystko za sprawą tzw. pakietów internetowych, tworzonych na podobieństwo pakietów kanałów telewizji kablowej. Dostawca będzie mógł podnosić cenę za poszerzenie dostępu do dalszych serwerów, poza tymi standartowymi jak Onet czy Wirtualna Polska. Dostawcy internetowi, zwłaszcza ci powiązani z mediami mainstreamowymi, z pewnością wykorzystają szansę na wyeliminowanie konkurencji na rynku idei i faktów.

Dlatego Polska Partia Piratów, zarejestrowana w Warszawie, wspólnie ze Stowarzyszeniem "Lepszy Świat" z Poznania, objęły patronat nad kampanią Stop Cenzurze. W ramach kampanii zorganizowali 3 maja pikietę na pl. Konstytucji. Przyszło niewiele, ok. 70 osób. Dlatego skandowane okrzyki wydawały się słabe na rozległym placu. "Wczoraj Pekin, dziś Bruksela" - zapoczątkowało pikietę. Potem "Wolny internet, dla wolnego kraju" i "Stop cenzurze".

Oprócz organizatorów a więc Grupy Blackout Europe Polska (czarna flaga z gwiazdami), Stowarzyszenia Lepszy Świat (niebieska flaga z globem ziemskim) byli przedstawiciele Polskiej Partii Piratów (czarna flaga z wydętym żaglem), Partii Zieloni 2004 (zielona flaga), którzy przy okazji zachęcali do udziału w wyborach do PE, była grupa kilkunastu warszawskich anarchistów (czerwono-czarna oraz czarna flaga), przedstawiciel portalu niepoprawni.pl i wiele niezorganizowanych osób. Szczegółowe sprawozdanie w http://dinazywo.blip.pl/archive/5/2009 .

Wielkim powodzeniem cieszy się internetowa akcja zbierania podpisów na stronie Stop Cenzurze. Zebrano już 50 tys. podpisów pod apelem do polskich europarlamentarzystów.

Rafał Zieleniewski

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.