Warszawa: Stop cenzurze

[2009-05-04 09:37:21]

3 maja, czyli w dniu Święta Konstytucji, na placu Konstytucji odbyła się pikieta przeciwko łamaniu Konstytucji RP.

Do złamania naszego prawa, a konkretnie art. 54 Konstytucji, dojdzie po uchwaleniu pakietu komunikacyjnego przez Parlament Europejski. Propozycja Unii pozwala dostawcom internetu na legalnie ograniczanie liczby stron, jakie można przeglądać. Wszystko za sprawą tzw. pakietów internetowych, tworzonych na podobieństwo pakietów kanałów telewizji kablowej. Dostawca będzie mógł podnosić cenę za poszerzenie dostępu do dalszych serwerów, poza tymi standartowymi jak Onet czy Wirtualna Polska. Dostawcy internetowi, zwłaszcza ci powiązani z mediami mainstreamowymi, z pewnością wykorzystają szansę na wyeliminowanie konkurencji na rynku idei i faktów.

Dlatego Polska Partia Piratów, zarejestrowana w Warszawie, wspólnie ze Stowarzyszeniem "Lepszy Świat" z Poznania, objęły patronat nad kampanią Stop Cenzurze. W ramach kampanii zorganizowali 3 maja pikietę na pl. Konstytucji. Przyszło niewiele, ok. 70 osób. Dlatego skandowane okrzyki wydawały się słabe na rozległym placu. "Wczoraj Pekin, dziś Bruksela" - zapoczątkowało pikietę. Potem "Wolny internet, dla wolnego kraju" i "Stop cenzurze".

Oprócz organizatorów a więc Grupy Blackout Europe Polska (czarna flaga z gwiazdami), Stowarzyszenia Lepszy Świat (niebieska flaga z globem ziemskim) byli przedstawiciele Polskiej Partii Piratów (czarna flaga z wydętym żaglem), Partii Zieloni 2004 (zielona flaga), którzy przy okazji zachęcali do udziału w wyborach do PE, była grupa kilkunastu warszawskich anarchistów (czerwono-czarna oraz czarna flaga), przedstawiciel portalu niepoprawni.pl i wiele niezorganizowanych osób. Szczegółowe sprawozdanie w http://dinazywo.blip.pl/archive/5/2009 .

Wielkim powodzeniem cieszy się internetowa akcja zbierania podpisów na stronie Stop Cenzurze. Zebrano już 50 tys. podpisów pod apelem do polskich europarlamentarzystów.

Rafał Zieleniewski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.