Warszawa: Stop cenzurze

[2009-05-04 09:37:21]

3 maja, czyli w dniu Święta Konstytucji, na placu Konstytucji odbyła się pikieta przeciwko łamaniu Konstytucji RP.

Do złamania naszego prawa, a konkretnie art. 54 Konstytucji, dojdzie po uchwaleniu pakietu komunikacyjnego przez Parlament Europejski. Propozycja Unii pozwala dostawcom internetu na legalnie ograniczanie liczby stron, jakie można przeglądać. Wszystko za sprawą tzw. pakietów internetowych, tworzonych na podobieństwo pakietów kanałów telewizji kablowej. Dostawca będzie mógł podnosić cenę za poszerzenie dostępu do dalszych serwerów, poza tymi standartowymi jak Onet czy Wirtualna Polska. Dostawcy internetowi, zwłaszcza ci powiązani z mediami mainstreamowymi, z pewnością wykorzystają szansę na wyeliminowanie konkurencji na rynku idei i faktów.

Dlatego Polska Partia Piratów, zarejestrowana w Warszawie, wspólnie ze Stowarzyszeniem "Lepszy Świat" z Poznania, objęły patronat nad kampanią Stop Cenzurze. W ramach kampanii zorganizowali 3 maja pikietę na pl. Konstytucji. Przyszło niewiele, ok. 70 osób. Dlatego skandowane okrzyki wydawały się słabe na rozległym placu. "Wczoraj Pekin, dziś Bruksela" - zapoczątkowało pikietę. Potem "Wolny internet, dla wolnego kraju" i "Stop cenzurze".

Oprócz organizatorów a więc Grupy Blackout Europe Polska (czarna flaga z gwiazdami), Stowarzyszenia Lepszy Świat (niebieska flaga z globem ziemskim) byli przedstawiciele Polskiej Partii Piratów (czarna flaga z wydętym żaglem), Partii Zieloni 2004 (zielona flaga), którzy przy okazji zachęcali do udziału w wyborach do PE, była grupa kilkunastu warszawskich anarchistów (czerwono-czarna oraz czarna flaga), przedstawiciel portalu niepoprawni.pl i wiele niezorganizowanych osób. Szczegółowe sprawozdanie w http://dinazywo.blip.pl/archive/5/2009 .

Wielkim powodzeniem cieszy się internetowa akcja zbierania podpisów na stronie Stop Cenzurze. Zebrano już 50 tys. podpisów pod apelem do polskich europarlamentarzystów.

Rafał Zieleniewski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

15 sierpnia:

1886 - Urodził się Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1905 - Organizacja Bojowa PPS dokonała w 18 miejscowościach Królestwa Polskiego serii jednoczesnych zamachów na szpiclów, żandarmów i policjantów. Akcja ta przeszła do historii pod nazwą "krwawa środa".

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1947 - Indie uzyskały niepodległość.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.