Warszawa: Stop cenzurze

[2009-05-04 09:37:21]

3 maja, czyli w dniu Święta Konstytucji, na placu Konstytucji odbyła się pikieta przeciwko łamaniu Konstytucji RP.

Do złamania naszego prawa, a konkretnie art. 54 Konstytucji, dojdzie po uchwaleniu pakietu komunikacyjnego przez Parlament Europejski. Propozycja Unii pozwala dostawcom internetu na legalnie ograniczanie liczby stron, jakie można przeglądać. Wszystko za sprawą tzw. pakietów internetowych, tworzonych na podobieństwo pakietów kanałów telewizji kablowej. Dostawca będzie mógł podnosić cenę za poszerzenie dostępu do dalszych serwerów, poza tymi standartowymi jak Onet czy Wirtualna Polska. Dostawcy internetowi, zwłaszcza ci powiązani z mediami mainstreamowymi, z pewnością wykorzystają szansę na wyeliminowanie konkurencji na rynku idei i faktów.

Dlatego Polska Partia Piratów, zarejestrowana w Warszawie, wspólnie ze Stowarzyszeniem "Lepszy Świat" z Poznania, objęły patronat nad kampanią Stop Cenzurze. W ramach kampanii zorganizowali 3 maja pikietę na pl. Konstytucji. Przyszło niewiele, ok. 70 osób. Dlatego skandowane okrzyki wydawały się słabe na rozległym placu. "Wczoraj Pekin, dziś Bruksela" - zapoczątkowało pikietę. Potem "Wolny internet, dla wolnego kraju" i "Stop cenzurze".

Oprócz organizatorów a więc Grupy Blackout Europe Polska (czarna flaga z gwiazdami), Stowarzyszenia Lepszy Świat (niebieska flaga z globem ziemskim) byli przedstawiciele Polskiej Partii Piratów (czarna flaga z wydętym żaglem), Partii Zieloni 2004 (zielona flaga), którzy przy okazji zachęcali do udziału w wyborach do PE, była grupa kilkunastu warszawskich anarchistów (czerwono-czarna oraz czarna flaga), przedstawiciel portalu niepoprawni.pl i wiele niezorganizowanych osób. Szczegółowe sprawozdanie w http://dinazywo.blip.pl/archive/5/2009 .

Wielkim powodzeniem cieszy się internetowa akcja zbierania podpisów na stronie Stop Cenzurze. Zebrano już 50 tys. podpisów pod apelem do polskich europarlamentarzystów.

Rafał Zieleniewski

Z czego wynika przewaga mediów prawicowo-liberalnych w Polsce?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
24 maja (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

24 maja:

1743 - W Boudry urodził się Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1945 - Utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską.

2013 - Rafael Correa został zaprzysiężony na trzecią 4-letnią kadencję.