Centra Społeczne MS: Cykl spotkań o samorządach

[2009-07-11 20:10:19]

10 lipca swoją działalność zainaugurowało Bytomskie Centrum Społeczne Młodych Socjalistów. Otwarciu kolejnego Centrum Społecznego MS towarzyszyło spotkanie, rozpoczynające realizację ogólnopolskiego cyklu debat o lewicowej polityce samorządowej.

Gośćmi Centrum Społecznego byli radni Rady Miejskiej w Bytomiu – Jan Kazimierz Czubak (SLD), wieloletni wiceprezes Związku Miast Polski, oraz Henryk Bonk, bezpartyjny radny z klubu PiS. Tematami dyskusji były z jednej strony relacje między polityką ogólnokrajową a samorządową oraz wpływ, jaki polityczne ideologie mają na działania władz lokalnych. Z drugiej strony zaś – bieżące problemy miasta Bytomia, gdzie rządząca Platforma Obywatelska podejmuje różnorakie antyspołeczne inicjatywy. Poruszono kwestię budownictwa komunalnego, które zastępowane jest sukcesywnie przez dostępne wyłącznie dla klasy średniej i dotowane przez budżet gminy Towarzystwo Budownictwa Społecznego (TBS). Zwrócono uwagę, iż jednocześnie miasto, nie wywiązując się z ustawowego obowiązku zapewnienia mieszkań swym obywatelom, buduje kontenerowe getta dla najuboższych, przyczyniając się do ich trwałego wykluczenia i stygmatyzacji.

Na spotkaniu, moderowanym przez Michała Wszołka z Młodych Socjalistów, pojawiło się kilkudziesięciu reprezentantów lokalnych organizacji społecznych i politycznych. Podczas dyskusji szczególne kontrowersje wzbudził forsowany od pewnego czasu przez koalicję PO-PSL projekt zmiany ordynacji wyborczej do rad gmin na większościową, wiążącą się z wprowadzeniem jednomandatowych okręgów wyborczych. Lewicowe środowiska obecne na spotkaniu jednoznacznie potępiły ten pomysł.

Cykl spotkań dotyczących polityki samorządowej obejmuje sieć Centrów Społecznych Młodych Socjalistów w całym kraju. W ciągu kilku najbliższych miesięcy odbędzie się w nich kilkadziesiąt spotkań z lokalnymi działaczami społecznymi, politykami samorządowymi oraz socjologami, którzy dyskutować będą o różnych aspektach samorządności terytorialnej. Tematami spotkań będą m.in. bezpłatny transport publiczny, polityka mieszkaniowa i komunalna miast, demokracja bezpośrednia i budżet partycypacyjny, zrównoważony rozwój, prywatyzacja przestrzeni publicznej. Celem projektu jest przybliżenie mieszkańcom lewicowych postulatów dotyczących samorządności oraz edukacja działaczy politycznych przed przyszłorocznymi wyborami samorządowymi.

Kolejne spotkanie w Bytomskim Centrum Społecznym odbędzie się w sierpniu, zaś jego tematem będzie idea zrównoważonego rozwoju.

Mateusz Mirys
Witold Mrozek

Zapraszam

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.