Koniec "tarczy"?

[2009-08-27 14:07:48]

"Gazeta Wyborcza" powołując się na swoje żródła w Waszyngtonie informuje o porzuceniu przez USA pomysłu zbudowania tarczy antyrakietowej w Polsce i Czechach. Władze USA mają szukać innych rozwiązań w kwestii obrony przeciwrakietowej. Zamiast tarczy antyrakietowej w grę wchodzą antyrakiety na okrętach, a także w bazach w Izraelu, Turcji i być może gdzieś na Bałkanach.

Informator "GW" Riki Ellison, przewodniczący Inicjatywy na rzecz Obrony Rakietowej z Waszyngtonu, grupy lobbystów zabiegających o tarczę twierdzi, że na konferencji na temat tarczy, gdzie przedstawiciele Pentagonu informowali o swoich planach przedstawicieli przemysłu zbrojeniowego, kładziono nacisk na współpracę między USA i Rosją oraz USA i Chinami. W ogóle nie mówiono zaś o planach dotyczących Polski i Czech.

W ekipie prezydenta USA wewnętrzne dyskusje nt. tarczy mają zbliżać się ku końcowi. Amerykanie uważają, że więcej będą mogli zdziałać współpracując z Rosją, niż ją drażniąc. Chodzi o priorytety. Dla wielu demokratów priorytetem jest rozbrojenie i dla osiągnięcia nowego porozumienia o redukcji broni strategicznej z Rosją są w stanie poświęcić wiele. To nie znaczy, że są miękcy i naiwni - powiedział Ellison.

Damian Duszczenko

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lipca:

1867 - Portugalia: Zniesiono stosowanie kary śmierci.

1876 - Zmarł Michał Bakunin, rosyjski myśliciel, rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu, a ściślej - jego kolektywistycznej wersji.

1879 - Urodził się Léon Jouhaux, francuski działacz związkowy. Założyciel CGT-Force Ouvrierè . Współzałożyciel MOP i Międzynarodowej Konfederacji Związków Zawodowych. 1951 Pokojowa Nagroda Nobla.

1921 - Chiny: Założono Komunistyczną Partię Chin (KPCh).

1956 - Prasa radziecka opublikowała utajniony do tej pory, choć od dawna znany na Zachodzie, fragment testamentu Lenina ostrzegający przed samowładztwem Stalina.

1962 - Belgijskie kolonie Burundi i Rwanda uzyskały niepodległość.

1980 - Po podwyżkach cen żywności strajki w Lublinie i zablokowanie węzła kolejowego.

1994 - Jaser Arafat powrócił do Strefy Gazy po 27 latach spędzonych na wygnaniu.

2000 - Odbył się XXXVI Kongres PPS; przewodniczącym RN został Piotr Ikonowicz, a przewodniczącym CKW Cezary Miżejewski.