Rogalewski: Walka z dyskryminacją w miejscu pracy

[2009-09-07 08:42:29]

Z Adamem Rogalewskim, pełnomocnikiem Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych ds. gejów i lesbijek, przedstawicielem OPZZ w brytyjskiej centrali związkowej UNISON rozmawia Przemysław Prekiel.

Czym kierował się OPZZ powołując pełnomocnika ds. gejów i lesbijek?

Taki pełnomocnik istnieje w związkach zawodowych w krajach Europy Zachodniej (Wielka Brytania, Niemcy, kraje skandynawskie) wiec także powinien istnieć w Polsce. Dodatkowo związek zawodowy ze swej istoty reprezentuje interesy osób dyskryminowanych i wykluczonych a w Polsce takimi osobami są geje i lesbijki.

Jakie będą główne zadania pełnomocnika?

Aktywizowanie naszych członków, którzy są gejami i lesbijkami; pomoc w razie problemów wynikających z dyskryminacji z powodu orientacji seksualnej w miejscu pracy; przełamywanie stereotypów dotyczących osób homoseksualnych wśród naszych członków; czyli generalnie szeroko pojęte reprezentowanie interesów gejów i lesbijek w OPZZ.

Wszyscy dyskryminowani z powodu swojej orientacji będą zwracać się o pomoc aż do odległej Anglii? Nie można było tego zrobić tu na miejscu?

Jestem pracownikiem delegowanym do pracy w Wielkiej Brytanii i moim celem jest pomoc Polakom mieszkającym i pracującym w tym kraju. Celem pełnomocnika jest reprezentowanie interesów gejów i lesbijek w związku a więc informowanie i w razie potrzeby kierowanie do odpowiednich osób, które są w stanie udzielić pomocy w indywidualnej sprawie, czyli na przykład prawnika, który znajduje się na miejscu a wiec Polsce. Moja obecność w kraju nie jest więc konieczna. A co do odległości to nie zgodzę się z Tobą, że Anglia jest daleko.

Czy inne związki zawodowe na Zachodzie również mają swoich pełnomocników ds. gejów i lesbijek?

Przykładem, z którego czerpie OPZZ, jest brytyjski związek zawodowy UNISON, w którym zresztą obecnie pracuje.

Jak przeciwdziałać dyskryminacji ze względu na swoją orientację w miejscu pracy? To przecież sprawa bardzo delikatna.

Chodzi o przełamywanie barier i stereotypów dotyczących osób homoseksualnych. Wydaje mi się, że to jest najlepsza droga na walkę z dyskryminacją. Należy ludziom uświadomić, że około 5 procent pracowników to osoby LGBT a więc na pewno w ich miejscu pracy jest przynajmniej jedna taka osoba. Żarty dotyczące gejów i lesbijek - to jest najczęstsza sytuacja z jaką spotykają się te osoby - nie są dla nich zabawne a wręcz obrażające. Homofobia tak samo jak seksizm pod każdą postacią powinna być bezwzględnie zwalczana. Nie tylko przez samych gejów i lesbijki ale przez wszystkich.

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1937 - Urodził się Edén Pastora, nikaraguański polityk, jeden z przywódców sandinistów, zwany Comandante Cero.

1957 - Urodził się Francis Wheen, znany brytyjski dziennikarz i pisarz. Autor m.in. "Jak brednie podbiły świat" i cenionej biografii Marksa.

1961 - Bojownicy z portugalsko-hiszpańskiego Iberyjskiego Rewolucyjnego Dyrektoriatu Wyzwolenia uprowadzili portugalski liniowiec „Santa Maria” z 350 członkami załogi i 586 pasażerami. Po 12 dniach uzyskali azyl polityczny w Brazylii.

1973 - Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych wydał wyrok w sprawie Roe v. Wade obalający antyaborcyjne prawo stanu Teksas, co dotyczy też pozostałych stanów.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.