Sri Lanka: Syngaleskie tłumaczenie "Kapitału" Karola Marksa

[2009-09-20 16:42:50]

17 września w budynku Biblioteki Publicznej w stolicy Sri Lanki, Kolombo, odbyło się spotkanie z Jayatilleke de Silvą, który jako pierwszy przetłumaczył "Kapitał" Karola Marksa na język syngaleski. Wziął w nim udział także prof. Desmond Mallikarachchi z Wydziału Filozofii i Psychologii Uniwersytetu w Peradeniya.

Podczas spotkania prof. Mallikarachchi podkreślił, że Marks był rewolucjonistą, którego wizja społeczeństwa czy ekonomii uchwyciła to czego nie byli w stanie uchwycić inni myśliciele w tym czasie. Jak dodał, dzięki pracy de Silvy coraz więcej osób będzie miało okazję przeczytać i zrozumieć to co Karol Marks chciał przekazać.

Jayatilleke de Silva stwierdził, że jest zafascynowany Marksem, który w swoim dziele w fascynujący sposób skrytykował współczesne mu społeczeństwo oraz system kapitalistyczny. Podkreślił, że pracę nad tłumaczeniem "Kapitału" rozpoczął w więzieniu w którym przebywał za rządów prezydenta Juniusa Richarda Jayewardene.

"Kapitał. Krytyka ekonomii politycznej" ("Das Kapital. Kritik der politischen Oekonomie") to główne dzieło Karola Marksa. Pierwszy tom wydany został Hamburgu w 1867 roku, drugi zaś w 1872 roku. Drugi i trzeci tom dzieła zostały wydane już po śmierci autora przez Fryderyka Engelsa. Książkę przetłumaczono na około 40 języków.

Język syngaleski należy do indoaryjskiej grupy języków indoirańskich rodziny indoeuropejskiej. Jest używany przez blisko 16 milionów Syngalezów, największą grupę etniczną na Sri Lance. Pełni także funkcję języka urzędowego (obok tamilskiego) w tym kraju. Posiada własny alfabet, wywodzący się z indyjskiego pisma brahmi.

Szymon Martys

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

19 marca:

1844 - Urodziła się Minna Canth, dramatopisarka fińska; akcenty krytyki społecznej oraz problem równouprawnienia kobiet.

1900 - Urodził się Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1965 - Jacek Kuroń i Karol Modzelewski ogłosili list otwarty skierowany do działaczy partyjnych PZPR i młodzieży ZMS.

1993 - Sejm odrzucił Program Powszechnej Prywatyzacji.

2007 - W katastrofie górniczej w kopalni "Uljanowskaja" w Rosji zginęło 108 górników.

2017 - Frank-Walter Steinmeier (SPD) objął urząd prezydenta Niemiec.