Sri Lanka: Syngaleskie tłumaczenie "Kapitału" Karola Marksa

[2009-09-20 16:42:50]

17 września w budynku Biblioteki Publicznej w stolicy Sri Lanki, Kolombo, odbyło się spotkanie z Jayatilleke de Silvą, który jako pierwszy przetłumaczył "Kapitał" Karola Marksa na język syngaleski. Wziął w nim udział także prof. Desmond Mallikarachchi z Wydziału Filozofii i Psychologii Uniwersytetu w Peradeniya.

Podczas spotkania prof. Mallikarachchi podkreślił, że Marks był rewolucjonistą, którego wizja społeczeństwa czy ekonomii uchwyciła to czego nie byli w stanie uchwycić inni myśliciele w tym czasie. Jak dodał, dzięki pracy de Silvy coraz więcej osób będzie miało okazję przeczytać i zrozumieć to co Karol Marks chciał przekazać.

Jayatilleke de Silva stwierdził, że jest zafascynowany Marksem, który w swoim dziele w fascynujący sposób skrytykował współczesne mu społeczeństwo oraz system kapitalistyczny. Podkreślił, że pracę nad tłumaczeniem "Kapitału" rozpoczął w więzieniu w którym przebywał za rządów prezydenta Juniusa Richarda Jayewardene.

"Kapitał. Krytyka ekonomii politycznej" ("Das Kapital. Kritik der politischen Oekonomie") to główne dzieło Karola Marksa. Pierwszy tom wydany został Hamburgu w 1867 roku, drugi zaś w 1872 roku. Drugi i trzeci tom dzieła zostały wydane już po śmierci autora przez Fryderyka Engelsa. Książkę przetłumaczono na około 40 języków.

Język syngaleski należy do indoaryjskiej grupy języków indoirańskich rodziny indoeuropejskiej. Jest używany przez blisko 16 milionów Syngalezów, największą grupę etniczną na Sri Lance. Pełni także funkcję języka urzędowego (obok tamilskiego) w tym kraju. Posiada własny alfabet, wywodzący się z indyjskiego pisma brahmi.

Szymon Martys

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.