Grecja: Zdecydowane zwycięstwo centrolewicy (akt.)

[2009-10-05 10:25:19]

4 października w Grecji odbyły się wybory parlamentarne. Zwyciężył w nich centrolewicowy Panhelleński Ruch Socjalistyczny (Panellinio Sosialistikó Kínima), który uzyskał 43,94 proc. głosów, co przekłada się na 160 miejsc w 250-osobowym parlamencie. Centrolewica będzie mogła samodzielnie sprawować władzę.

Znaczny spadek poparcia zanotowała rządząca dotąd prawicowa Nowa Demokracja (Néa Dēmokratía), którą poparło 33,49 proc. głosujących. W parlamencie ND będzie miała prawdopodobnie 91 reprezentantów, czyli o 61 mniej niż dotąd.

Trzeci wynik uzyskała Komunistyczna Partia Grecji (Kommounistikó Kómma Elládas) - 7,53 proc. i 21 parlamentarzystów (o 1 mniej niż poprzednio). Prawicowi populiści z Ludowego Ruchu Prawosławnego (Laïkós Orthódoxos Synagermós) uzyskali 5,63 proc. poparcia i będą mieli 15 parlamentarzystów, zaś Koalicja Radykalnej Lewicy (Synaspismós Rizospastikís Aristerás) uzyskała 4,59 proc. poparcia co przekłada się na 13 miejsc w parlamencie.

Pozostałe partie nie przekroczyły 3 proc. progu wyborczego.

Kolejne miejsca zajęli: Ekologiczni Zieloni (Oikologoi Prasinoi) - 2,52 proc., konserwatyści z Demokratycznej Odnowy (Dimokratiki Anagenissi - 0,45 proc., radykalnie lewicowa Antykapitalistyczna Współpraca Lewicy na rzecz Przewrotu (Antikapitalistiki Aristeri Synergasia gia tin Anatropi, Antarsya) - 0,36 proc., Greccy Ekolodzy (Ellines Ιkologi) - 0,29 proc., neofaszystowska Unia Ludowa - Złoty Świt (Chrysi Avyi) - 0,29 proc., centrolewicowa Unia Centrystów (Enosi Kentroon) - 0,27 proc., maoiści z Komunistycznej Partii Grecji (Marksistowsko-Leninowskiej) (Kommounistiko Komma Elladas (marxistiko-leninistiko)) - 0,15 proc., Koinonia - 0,16 proc., Demokraci (Dimokratiki) - 0,11 proc., maoistowska Marksistowsko-Leninowska Partia Komunistyczna (Marxistiko-Leninistiko Kommunistiko Komma Elladas) - 0,08 proc., trockistowska Robotnicza Partia Rewolucyjna (Ergatiko Epanastatiko Komma) - 0,07 proc. i antyrosyjskie ugrupowanie zwolenników industrializacj Organizacja na rzecz Odbudowy Komunistycznej Partii Grecji (Orgánosi yia tin Anasigkrótisi tou Komounistikoú Kómmatos Elládas) - 0,02 proc.

Jedno ugrupowanie - Oddaje Ziemie, Oddaje Długi - Panziemski Robotniczy Ruch Grecji - wystawiło listy tylko w dwóch okręgach, zdobywając 0,02 proc. głosów. Kilka kolejnych wystawiło listy tylko w jednym okręgu, a wśród nich: protytoniowa Palące Grupy na rzecz Sztuki i Artystycznej Kreacji (0,02 proc. i 1 tysiąc 353 głosów), Światło - Prawda - Sprawiedliwość (0,01 proc. i 866 głosów), niezależni (0,00 proc. i 277 głosów), Regionalny Rozwój Miejski (0,00 proc. 8 głosów), Przyjaciele Człowieka (0,00 proc. i 7 głosów) oraz Dawna Republika (0,00 proc. i 3 głosy).

Piotr Ciszewski