Ruda Śląska: Kwiaty i wieńce pod "Halembą"

[2009-11-23 18:54:07]

Delegacje różnych struktur zakładowych Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" uczciły pamięć i oddały cześć pomordowanym w 3. rocznicę morderstwa w rudzkiej Kopalni Węgla Kamiennego "Halemba". Złożono wieńce i zapalono znicze pod zegarem stojącym tuż przed wejściem do kopalni.

Dziś rano podczas uroczystości na cmentarzu prezydent Rudy Śląskiej, Andrzej Stania powiedział, że nie należy karać winnych wypadków w pracy, bo prawdy nigdy się nie dowiemy. Prezydent, niegdyś pracownik naszej kopalni mówił, że nie należy karać pracodawców winnych śmierci pracowników. Nie znajduję żadnego usprawiedliwienia dla takiej wypowiedzi - zaczął Zbigniew Domagała, szef Komisji Zakładowej WZZ "Sierpień 80" w kopalni "Halemba". Dodał, że dla poprawy bezpieczeństwa pracy pod ziemią są konieczne częstsze kontrole w kopalniach przez inspektorów urzędów górniczych.

Głos zabrał także przewodniczący "Sierpnia 80", Bogusław Ziętek. Naszym obowiązkiem jest upominać się o prawdę o zbrodni w "Halembie" oraz pamięć o tych, którzy tam zginęli. Już nigdy więcej nie może dojść do takiej tragedii. Szanując pamięć naszych kolegów górników, łącząc się w bólu z ich rodzinami i przyjaciółmi, w rocznicę tej zbrodni jesteśmy obecni tu, przed bramą kopalni, składając hołd tym, którzy zginęli - powiedział. Z tego, co wydarzyło się tu 3 lata temu nie wyciągnięto żadnych wniosków. W "Halembie" nakłady na bezpieczeństwo na ten rok zrealizowano w około 20 procentach, a jest już przecież listopad - zaznaczył związkowiec.

21 listopada 2006 r. w KWK "Halemba" zamordowano 23 górników, w tym 8 macierzystych pracowników kopalni i 15 pracowników zewnętrznej firmy Mard. Nie wycofano ich z rejonu mimo posiadanej wiedzy o przekroczeniach dopuszczalnych stężeń metanu. By metanomierze nie wybijały prądu i tym samym nie wstrzymywały wydobycia, majstrowano przy urządzeniach, fałszowano badania próbek i prokurowano dokumentację.

Patryk Kosela

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

19 marca:

1844 - Urodziła się Minna Canth, dramatopisarka fińska; akcenty krytyki społecznej oraz problem równouprawnienia kobiet.

1900 - Urodził się Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1965 - Jacek Kuroń i Karol Modzelewski ogłosili list otwarty skierowany do działaczy partyjnych PZPR i młodzieży ZMS.

1993 - Sejm odrzucił Program Powszechnej Prywatyzacji.

2007 - W katastrofie górniczej w kopalni "Uljanowskaja" w Rosji zginęło 108 górników.

2017 - Frank-Walter Steinmeier (SPD) objął urząd prezydenta Niemiec.