Ruda Śląska: Kwiaty i wieńce pod "Halembą"

[2009-11-23 18:54:07]

Delegacje różnych struktur zakładowych Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" uczciły pamięć i oddały cześć pomordowanym w 3. rocznicę morderstwa w rudzkiej Kopalni Węgla Kamiennego "Halemba". Złożono wieńce i zapalono znicze pod zegarem stojącym tuż przed wejściem do kopalni.

Dziś rano podczas uroczystości na cmentarzu prezydent Rudy Śląskiej, Andrzej Stania powiedział, że nie należy karać winnych wypadków w pracy, bo prawdy nigdy się nie dowiemy. Prezydent, niegdyś pracownik naszej kopalni mówił, że nie należy karać pracodawców winnych śmierci pracowników. Nie znajduję żadnego usprawiedliwienia dla takiej wypowiedzi - zaczął Zbigniew Domagała, szef Komisji Zakładowej WZZ "Sierpień 80" w kopalni "Halemba". Dodał, że dla poprawy bezpieczeństwa pracy pod ziemią są konieczne częstsze kontrole w kopalniach przez inspektorów urzędów górniczych.

Głos zabrał także przewodniczący "Sierpnia 80", Bogusław Ziętek. Naszym obowiązkiem jest upominać się o prawdę o zbrodni w "Halembie" oraz pamięć o tych, którzy tam zginęli. Już nigdy więcej nie może dojść do takiej tragedii. Szanując pamięć naszych kolegów górników, łącząc się w bólu z ich rodzinami i przyjaciółmi, w rocznicę tej zbrodni jesteśmy obecni tu, przed bramą kopalni, składając hołd tym, którzy zginęli - powiedział. Z tego, co wydarzyło się tu 3 lata temu nie wyciągnięto żadnych wniosków. W "Halembie" nakłady na bezpieczeństwo na ten rok zrealizowano w około 20 procentach, a jest już przecież listopad - zaznaczył związkowiec.

21 listopada 2006 r. w KWK "Halemba" zamordowano 23 górników, w tym 8 macierzystych pracowników kopalni i 15 pracowników zewnętrznej firmy Mard. Nie wycofano ich z rejonu mimo posiadanej wiedzy o przekroczeniach dopuszczalnych stężeń metanu. By metanomierze nie wybijały prądu i tym samym nie wstrzymywały wydobycia, majstrowano przy urządzeniach, fałszowano badania próbek i prokurowano dokumentację.

Patryk Kosela

Zapraszam

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.