Peru: Fujimori za kratami do końca życia

[2010-01-03 14:25:05]

Peruwiański Sąd Najwyższy podtrzymał wyrok 25 lat więzienia dla byłego prezydenta tego kraju Alberto Fujimoriego. Był on oskarżony o dwie masakry i dwa porwania swoich przeciwników politycznych. Dla 72-letniego obecnie Fujimoriego wyrok 25 lat więzienia oznacza, że prawdopodobnie nie wyjdzie już na wolność.

7 kwietnia 2009 roku sąd skazał Fujimoriego za zabójstwo 25 osób w Barrios Altos (w 1991 r.) i La Cantuta (1992) oraz dwa porwania dziennikarza i wydawcy. Wydarzenia te miały miejsce w czasie tzw. autoprzewrotu w 1992 roku.

Fujimori, który wygrał demokratyczne wybory w 1990 roku rozpoczął wprowadzanie neoliberalnych reform, których efektem była między innymi gwałtowna prywatyzacja gospodarki. Udało mu się wprawdzie ograniczyć inflację, ale koszty społeczne wprowadzanych zmian były tak duże, że w kraju powstał potężny ruch sprzeciwu. Fujimori za pomocą wojska dokonał przewrotu stanu, zlikwidował parlament, zawiesił konstytucje i rozpoczął rządy dyktatorskie. Intensywnie walczył z oskarżanymi o terroryzm lewicowymi partyzantkami Świetlisty Szlak i Ruch Rewolucyjny im. Tupaca Amaru.

Jego rządy zakończyły się w kiedy oskarżany o korupcję, sfałszowanie wyborów, które zorganizował w 2000 roku. Uciekając przed oskarżeniami zbiegł do Japonii, gdzie ukrywał się korzystając z ochrony japońskiego rządu, który nie wydaje obcym państwom swoich obywateli (Fujimori ma dwa obywatelstwa).

W 2005 roku Fujimori udał się do Chile, skąd chciał prowadzić swoją kampanię wyborczą w Peru, aby po ewentualnym zwycięstwie móc powrócić do kraju pod ochroną immunitetu. Władze Chile uznały jednak ważność międzynarodowego listu gończego i aresztowały go. Po trwającym prawie rok procesie Fujimori został wydany władzom sądowniczym w Limie.

Bartosz Nowaczyk

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

22 sierpnia:

1974 - W Krakowie zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, działacz gospodarczy, polityk, inż. chemik. Przyczynił się do rozwoju polskiego przemysłu i gospodarki morskiej.

1994 - Holandia: Socjaldemokrata Wim Kok (PvdA) został premierem.

2007 - Zmarła Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

2011 - Zmarł Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady (NDP).