Poznań: Skłot Rozbrat zagrożony

[2010-02-18 23:42:11]

Typowo rynkowa logika nakazuje sprzedać teren, który nie przynosi miastu żadnych zysków. Uczciwość nakazuje bronić przed dyktatem kapitału miejsca jednoczącego ludzi, którzy postanowili walczyć o lepsze jutro i organizować społecznie wiele godnych poparcia inicjatyw. A że lewicowość jest niejako synonimem uczciwości, to każdy identyfikujący się z tym - bardzo szeroko rozumianym - nurtem politycznym winien przyczynić się do obrony skłotu. Rozbrat zostaje!

Piotr Kuligowski

Na stronie internetowej kolektywu Rozbrat ukazało się oświadczenie, wzywające do obrony skłotu przed likwidacją. Jego autorzy podkreślają, iż dla tego miejsca nadszedł teraz moment krytyczny. 26 marca ma się odbyć licytacja terenu, którego cena będzie niższa, niż przy poprzedniej próbie sprzedaży przez miasto. Jeśli nie znajdzie się chętny do nabycia gruntów, kolejna licytacja będzie mogła mieć miejsce dopiero za 2-3 lata.

W oświadczeniu zawarto informacje o krokach, podjętych dotąd w celu obrony skłotu. Czytamy w nim: Ostatnio aktywnie uczestniczymy, traktując to jako element obrony Rozbratu, w spotkaniach rady miasta oraz różnych komisji, na których omawiana jest kontrowersyjna koncepcja lokalnego planu zagospodarowania przestrzennego dzielnicy Sołacz (...) Ze względu na duże zainteresowanie i opór mieszkańców plan ten nadal nie został przegłosowany przez radę.

Najbliższą akcją, planowaną przez mieszkańców Rozbratu oraz środowiska wolnościowe i anarchistyczne będzie demonstracja, zaplanowana na 20 marca. Jeszcze nigdy, dzięki działaniom w obronie Rozbratu jakie prowadzimy intensywnie od początku 2008 roku, nie byliśmy tak silni, ale pomimo tego układ sił pozostaje nierówny. Rozbrat jest zagrożony. Dlatego apelujemy do wszystkich o wsparcie naszego protestu i udział w demonstracji 20 marca - stwierdzono w oświadczeniu.

Skłot Rozbrat istnieje od prawie 16 lat i powstał poprzez zagospodarowanie należących wcześniej do firmy Darex budynków (jej właściciele narobili długów i uciekli za granicę). Środowiska z nim związane organizują rozliczne koncerty, wykłady, debaty i prowadzą prospołeczną działalność polityczną.

Oświadczenie w całości można przeczytać TUTAJ.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 grudnia:

1830 - Zmarł Simón Bolívar, zwany El Libertador (Wyzwoliciel), wódz rewolucji antyhiszpańskiej w Ameryce Południowej.

1897 - W Płocku urodził się rewolucyjny poeta Władysław Broniewski.

1926 - Doszło do zamachu stanu na Litwie, w wyniku którego wojskowi obalili centrolewicowy rząd Mykolasa Šleževičiusa. Dyktatorską władzę objął A. Smetona.

1954 - W Warszawie zmarła Zofia Nałkowska, wybitna pisarka, publicystka i dramatopisarka.

1987 - Zmarła Marguerite Yourcenar, francuska pisarka. Jako pierwsza kobieta w historii została wybrana w 1980 do Akademii Francuskiej.

1990 - Rząd podjął decyzję o likwidacji budowanej elektrowni jądrowej w Żarnowcu.

2000 - Podpisano umowę o utworzeniu koalicji wyborczej SLD-UP.

2010 - W Tunezji rozpoczęła się rewolta społeczna.

2014 - Anerood Jugnauth z lewicowej partii MSM został po raz trzeci premierem Mauritiusa.