Internacjonalista.pl: Oświadczenie z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet

[2010-03-08 00:05:47]

Członkinie kolektywu Internacjonalista.pl wydały oświadczenie "8 marca. Walczmy o emancypację, walczmy o lepszy świat!", w którym czytamy: Setna rocznica Dnia Kobiet to nie tylko historyczne święto upamiętniające walkę kobiet o ich prawa. To również współcześnie dzień walki kobiet, w którym warto odpowiedzieć na pytanie nie tylko o jakie prawa walczymy, ale o jaki kształt stosunków społecznych, w które pozycja i rola kobiet jest wkomponowana.

Autorki kontynuują: Sytuacja społeczna kobiet wskazuje w dalszym ciągu na ich poślednią i podporządkowaną pozycję w społeczeństwie. Wyszczegóławiają: Kobiety są w trudniejszej sytuacji ekonomicznej niż mężczyźni, są częściej ofiarami współczesnego kryzysu kapitalizmu, podlegają przemocy oraz ich prawa reprodukcyjne nie są respektowane. Przy tym konteksty tego upośledzenia [...] mają znaczenie polityczne w szerokim tego słowa znaczeniu i nie mogą być rozpatrywane w perspektywie indywidualistycznej, jako wyłącznie należność praw jednostkowych - i tak na przykład zakaz aborcji oznaczając pozbawienie kobiet prawa do wyboru i w ten sposób narzuszając ich godność zarazem uderza w prawo do świadomego macierzyństwa. Zatem realizacja prawdziwej wolności do decydowania o kwestiach reprodukcji powinna opierać się również na postulatach pozytywnej "wolności do", którym nie sposób abstrahować od kontekstów makroekonomicznych sytuacji kobiet.

Zdaniem autorek, gdy mowa o emancypacji kobiet, trzeba również zapytać o kształt zmiany społecznej, którą emancypacja wywoła. Postulatom emancypacji w ramach obecnej struktury ekonomiczno-politycznej przeciwstawiają zrzucenie jarzma podporządkowania, ale w społeczeństwie, które będzie bardziej egalitarne. Stąd ruch feministyczny stoi przed koniecznością opowiedzenia się za konkretną wizją świata społecznego.

Autorki kontynuują: Jeśli my kobiety sprzeciwiamy się wszelkim przejawom dyskryminacji, sprzeciwiamy się światu opartemu na zasadzie dominacji i podporządkowania, chcemy żyć w społeczeństwie sprawiedliwym, bez wojen i wyzysku, musimy walczyć o zmianę reguł gry świata opartego na dążności do maksymalizacji zysków ekonomicznych. Wspominają o konieczności sprzeciwu wobec wojen, szczególnie tych w Iraku i Afganistanie, w które zaangażowała się Polska. Społeczeństwo, w którym kobiety osiągną emancypację, nie może wreszcie funkcjonować w oparciu o gospodarkę podporządkowaną kryterium zysku, a mechanizmy demokratyczne nie mogą w nim stanowić fasady, za którą kryje się dominacja oficjalnych elit. Struktury męskiej dominacji są bowiem przede wszystkim legitymizowane poprzez nadrzędną zasadę podporządkowania klasy pracowników władzy kapitału, władzy elit nad resztą społeczeństwa.

Autorki kończą oświadczenie słowami: Walcząc zatem o swoje upodmiotowienie walczmy o zmianę świata. Zrzeszajmy się w związki zawodowe, organizacje społeczne, bądźmy aktywne i nie bójmy się żądać społeczeństwa, w którym wszyscy niezależnie od płci, wieku, orientacji seksualnej, religii będziemy wspólnie realizować idee wolności, równości, braterstwa i siostrzeństwa.

Pełna treść oświadczenia dostępna jest tutaj.

Paweł Michał Bartolik

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

13 listopada:

1887 - Burzliwe demonstracje bezrobotnych i krwawe starcia z policją na Trafalgar Sq. w Londynie.

1904 - W Warszawie na placu Grzybowskim doszło do starcia między robotnikami, a carską policją usiłującą zdobyć sztandar PPS, niesiony w czasie demonstracji przez S. Okrzeję.

1918 - PPS zorganizowała w Warszawie wielką demonstrację przeciwko rządom Rady Regencyjnej.

1945 - We Francji gen. de Gaulle utworzył rząd w którym znalazło się po pięciu komunistów (PCF), socjalistów (SFIO) i postępowych katolików (MRP).

2016 - Igor Dodon (PSRM) wygrał w II turze wybory prezydenckie w Mołdawii.