Warszawa: Konferencja i demonstracja ruchów lokatorskich

[2010-03-08 09:39:19]

Około trzysta osób wzięło udział w zorganizowanej przez Kancelarię Sprawiedliwości Społecznej, Młodych Socjalistów oraz Fundację im. Róży Luksemburg konferencji ruchów lokatorskich, która odbyła się 6 marca w Warszawie.

Inaugurując konferencję Agata Nosal z KSS i Nowej Lewicy powiedziała że jednym z jej głównych celów jest organizowanie oporu przeciwko planowanemu przez Ministerstwo Gospodarki rozmontowywaniu ochrony praw lokatorów.

Piotr Ikonowicz z KSS i NL stwierdził, że jeśli zmiany nie zostaną powstrzymane, to ochrona praw lokatorów może stać się całkowicie fikcją. Dodał, że władze próbowały wprowadzić zmiany unikając rozgłosu, ale dzięki ruchowi lokatorskiemu im się to nie udało. Ikonowicz zachęcał też do zawiązania sieci organizacji lokatorskich.

Do zebranych zwrócił się również poseł Marek Balicki (niezrzeszony) który obiecał wspierać działania ruchu i stwierdził, że prawo do mieszkania to jedno z podstawowych praw człowieka. Dodał, że nawet w napisanym przez neoliberałów rządowym raporcie "Polska 2030" dotychczasowa polityka mieszkaniowa państwa została skrytykowana i stwierdzono, że Polska pod względem liczby mieszkań na 1000 obywateli jest na ostatnim miejscu w Unii Europejskiej.

Przedstawiciel MS, Maciej Łapski mówił o kuriozalnej sytuacji w której niszczeją pustostany, a władze tłumaczą, że brakuje im mieszkań, a dla eksmitowanych budują kontenery.

Przedstawiciel niemieckiej partii Lewica (Die Linke) Piotr Łuczak z Berlina mówił o sytuacji lokatorów w Niemczech.

Wśród występujących byli przedstawiciele ruchów lokatorskich z Krakowa, Warszawy, Wałbrzycha, Lublina i Nowej Soli. Przedstawili oni sytuacje lokatorów w tych miastach. Adam Zapyłkin z Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów dodał, że w Polsce nie ma programu budownictwa społecznego, a mieszkania komunalne czy socjalne są likwidowane, co pozbawia ludzi biedniejszych prawa do dachu nad głową.

W konferencji wzięły udział między innymi KSS, WSL, Polska Unia Lokatorów, Komitet Obrony Lokatorów z Warszawy, Stowarzyszenia Obrony Praw Człowieka z Wałbrzycha i Forum Obrony Lokatorów z Krakowa.

Uczestniczyli w niej tez przedstawiciele MS, NL, Polskiej Partii Socjalistycznej i Lewicowej Alternatywy.

Uczestnicy konferencji podpisali też przygotowaną przez WSL i krakowskie organizacje lokatorskie petycję do Rady Europy, w której autorzy stwierdzają między innymi, że polskie prawo tworzy sytuację w której lokatorzy są poddawani przymusowemu wykluczeniu społecznemu.

Po konferencji odbyła się demonstracja. Protestujący przeszli pod Sejm skandując "Lokatorzy to nie towar!" i "Eksmitować polityków!".

Piotr Ciszewski

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.