Unia Pracy poparła Napieralskiego (akt.)

[2010-05-17 08:31:50]

Gdy widzę zachowanie Napieralskiego w sprawie Afganistanu aż chce się sparafrazować skecz kabaretu Tey - Ci SLDowcy nie są tacy źli, oni najpierw napadną, a potem przeproszą. Pozostaje zapytać - kto nas przeprosi za lata szargania pojęcia "lewica".

Wystąpienia kandydatów na prezydenta wypada pozostawić bez komentarza. Ideowość aż bije z nich po oczach.

Piotr Ciszewski

Jak wnioskuję z wcześniejszej publicystyki Piotra Ciszewskiego żaden kandydat na urząd prezydenta nie byłby dla niego wystarczająco ideowy. Nie od dziś wspiera on bowiem hasło bojkotu wyborów.

Co jakiś czas popularność zyskuje hasło mówiące, że "gdyby wybory mogły coś zmienić, to zostałyby zakazane". Trudno nie zauważyć, że jest w nim ziarnko prawdy. Z drugiej jednak strony nie zauważyłem, aby jakakolwiek akcja bojkotu wyborów po roku 1989 roku cokolwiek w polskiej rzeczywistości zmieniła.

Bartosz Machalica

Delegaci na XIV kongres Unii Pracy zdecydowali o poparciu przez to ugrupowanie w wyborach prezydenckich kandydatury Grzegorza Napieralskiego.

Kongres wybrał także władze partii. Przewodniczącym po raz kolejny został Waldemar Witkowski.

Łatwo być w partii politycznej, która ma dobre notowania, łatwo być w formacjach politycznych, które idą po władzę, ale największy sprawdzian dla działacza (...) jest wtedy, gdy pozostaje się przy swoim logo, jest się ze swoją partią, gdy czasy są gorsze - mówił członkom UP Napieralski.

Dodał, że UP i SLD będą współpracować w celu "odbudowy lewicy". Podpisał również petycję o wycofanie polskich wojsk okupacyjnych z Afganistanu.

Gościem kongresu UP był również Bogusław Ziętek z Polskiej Partii Pracy - "Sierpień 80" i Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80". W wystąpieniu do delegatów stwierdził: Oczywiście będę namawiał do głosowania na mnie, ale chcę też wyraźnie powiedzieć, że ludzie, którzy mają społeczną wrażliwość, lewicowe poglądy mogą w tych wyborach głosować i na Bogusława Ziętka i na Grzegorza Napieralskiego, a także odwrotnie.

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1918 - Z połączenia SDKPiL i i PPS Lewica powstała Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (od 1925 Komunistyczna Partia Polski, KPP).

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1998 - Rozpoczęły się amerykańsko-brytyjskie naloty na Irak (operacja „Pustynny Lis”).

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.