Unia Pracy poparła Napieralskiego (akt.)

[2010-05-17 08:31:50]

Gdy widzę zachowanie Napieralskiego w sprawie Afganistanu aż chce się sparafrazować skecz kabaretu Tey - Ci SLDowcy nie są tacy źli, oni najpierw napadną, a potem przeproszą. Pozostaje zapytać - kto nas przeprosi za lata szargania pojęcia "lewica".

Wystąpienia kandydatów na prezydenta wypada pozostawić bez komentarza. Ideowość aż bije z nich po oczach.

Piotr Ciszewski

Jak wnioskuję z wcześniejszej publicystyki Piotra Ciszewskiego żaden kandydat na urząd prezydenta nie byłby dla niego wystarczająco ideowy. Nie od dziś wspiera on bowiem hasło bojkotu wyborów.

Co jakiś czas popularność zyskuje hasło mówiące, że "gdyby wybory mogły coś zmienić, to zostałyby zakazane". Trudno nie zauważyć, że jest w nim ziarnko prawdy. Z drugiej jednak strony nie zauważyłem, aby jakakolwiek akcja bojkotu wyborów po roku 1989 roku cokolwiek w polskiej rzeczywistości zmieniła.

Bartosz Machalica

Delegaci na XIV kongres Unii Pracy zdecydowali o poparciu przez to ugrupowanie w wyborach prezydenckich kandydatury Grzegorza Napieralskiego.

Kongres wybrał także władze partii. Przewodniczącym po raz kolejny został Waldemar Witkowski.

Łatwo być w partii politycznej, która ma dobre notowania, łatwo być w formacjach politycznych, które idą po władzę, ale największy sprawdzian dla działacza (...) jest wtedy, gdy pozostaje się przy swoim logo, jest się ze swoją partią, gdy czasy są gorsze - mówił członkom UP Napieralski.

Dodał, że UP i SLD będą współpracować w celu "odbudowy lewicy". Podpisał również petycję o wycofanie polskich wojsk okupacyjnych z Afganistanu.

Gościem kongresu UP był również Bogusław Ziętek z Polskiej Partii Pracy - "Sierpień 80" i Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80". W wystąpieniu do delegatów stwierdził: Oczywiście będę namawiał do głosowania na mnie, ale chcę też wyraźnie powiedzieć, że ludzie, którzy mają społeczną wrażliwość, lewicowe poglądy mogą w tych wyborach głosować i na Bogusława Ziętka i na Grzegorza Napieralskiego, a także odwrotnie.

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.