Unia Pracy poparła Napieralskiego (akt.)

[2010-05-17 08:31:50]

Gdy widzę zachowanie Napieralskiego w sprawie Afganistanu aż chce się sparafrazować skecz kabaretu Tey - Ci SLDowcy nie są tacy źli, oni najpierw napadną, a potem przeproszą. Pozostaje zapytać - kto nas przeprosi za lata szargania pojęcia "lewica".

Wystąpienia kandydatów na prezydenta wypada pozostawić bez komentarza. Ideowość aż bije z nich po oczach.

Piotr Ciszewski

Jak wnioskuję z wcześniejszej publicystyki Piotra Ciszewskiego żaden kandydat na urząd prezydenta nie byłby dla niego wystarczająco ideowy. Nie od dziś wspiera on bowiem hasło bojkotu wyborów.

Co jakiś czas popularność zyskuje hasło mówiące, że "gdyby wybory mogły coś zmienić, to zostałyby zakazane". Trudno nie zauważyć, że jest w nim ziarnko prawdy. Z drugiej jednak strony nie zauważyłem, aby jakakolwiek akcja bojkotu wyborów po roku 1989 roku cokolwiek w polskiej rzeczywistości zmieniła.

Bartosz Machalica

Delegaci na XIV kongres Unii Pracy zdecydowali o poparciu przez to ugrupowanie w wyborach prezydenckich kandydatury Grzegorza Napieralskiego.

Kongres wybrał także władze partii. Przewodniczącym po raz kolejny został Waldemar Witkowski.

Łatwo być w partii politycznej, która ma dobre notowania, łatwo być w formacjach politycznych, które idą po władzę, ale największy sprawdzian dla działacza (...) jest wtedy, gdy pozostaje się przy swoim logo, jest się ze swoją partią, gdy czasy są gorsze - mówił członkom UP Napieralski.

Dodał, że UP i SLD będą współpracować w celu "odbudowy lewicy". Podpisał również petycję o wycofanie polskich wojsk okupacyjnych z Afganistanu.

Gościem kongresu UP był również Bogusław Ziętek z Polskiej Partii Pracy - "Sierpień 80" i Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80". W wystąpieniu do delegatów stwierdził: Oczywiście będę namawiał do głosowania na mnie, ale chcę też wyraźnie powiedzieć, że ludzie, którzy mają społeczną wrażliwość, lewicowe poglądy mogą w tych wyborach głosować i na Bogusława Ziętka i na Grzegorza Napieralskiego, a także odwrotnie.

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.