Warszawa: IV Kongres Federacji Młodych Socjaldemokratów

[2010-05-17 14:09:01]

16 maja w warszawskim Klubie Hybrydy odbył się IV Krajowy Kongres Federacji Młodych Socjaldemokratów.

Specjalnym gościem Kongresu był Grzegorz Napieralski – przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej oraz kandydat SLD w wyborach prezydenckich.

Napieralski przekonywał, że jest alternatywa dla kandydatów prawicy. Jaki jest wybór miedzy Jarosławem Kaczyńskim a Bronisławem Komorowskim? Jaka to jest alternatywa? Czy to jest alternatywa między powodzią a pożarem? Otóż nie. Jest alternatywa - polityki zmiany. Jest alternatywa spoglądania w przyszłość, lepszej Polski. I my ją wspólnie razem Polakom przedstawimy - zapowiedział szef Sojuszu.

Od uczestników konwencji FMS dostał owację na stojąco. Młodzi ludzie śpiewali: nie ma lepszego od Grzegorza Napieralskiego. Wystąpieniu Napieralskiego towarzyszyła nawiązująca do malowideł graffiti sceneria w biało-czerwonych barwach.

FMS wybrała też nowe władze. Szefową Federacji została warszawska radna Sojuszu Paulina Piechna-Więckiewicz, a sekretarzem generalnym - pochodzący z woj. kujawsko-pomorskiego Krzysztof Kukucki. Byli jedynymi kandydatami na te funkcje. Dotychczasowi liderzy FMS: przewodniczący Marceli Zaborek i sekretarz Iga Wijas nie ubiegali się o reelekcję. Wybrano 7 wiceprzewodniczących. Powołano również Radę Krajową FMS, Sąd Koleżeński oraz Komisję Rewizyjną.

Delegaci kongresu minutą ciszy uczcili pamięć trójki zmarłych w smoleńskiej katastrofie polityków lewicy: Jerzego Szmajdzińskiego, Jolanty Szymanek-Deresz i Izabeli Jarugi-Nowackiej.

Gośćmi kongresu, oprócz Napieralskiego byli też m.in. posłowie Sojuszu: Ryszard Kalisz i Krzysztof Matyjaszczyk.

Grzegorz Gruchalski

Zapraszam

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.