Unia Lewicy III RP nie poparła żadnego kandydata w wyborach prezydenckich

[2010-06-13 20:18:18]

13 czerwca Zarząd Krajowy Unii Lewicy III RP przyjął stanowisko w sprawie wyborów prezydenckich. Partia zdecydowała, że nie udzieli oficjalnego poparcia żadnemu z kandydatów starających się o ten urząd. W dość ostry sposób skrytykowała też sposób prowadzenia kampanii przez kandydata Sojuszu Lewicy Demokratycznej Grzegorza Napieralskiego.

Zdaniem Zarządu UL III RP zbliżające się wybory prezydenckie stanowią ważny krok w rozwoju Polski w najbliższych latach, a przyszły prezydent będzie musiał współpracować z rządem i wspólnie z nim brać udział w umacnianiu pozycji Polski w Unii Europejskiej i na arenie międzynarodowej.

Kandydat na Prezydenta powinien charakteryzować się dużym doświadczeniem w pełnieniu funkcji państwowych i dojrzałością, która będzie konieczna do sprostania roli głowy państwa. Kandydatem takim na pewno nie jest Grzegorz Napieralski, który będąc liderem SLD nie pełnił dotychczas żadnej funkcji państwowej, nie ma też wystarczającego doświadczenia i jakichkolwiek predyspozycji do sprawowania tak ważnego i zaszczytnego Urzędu - czytamy w stanowisku władz UL.

Unia Lewicy III RP przypomniała także, że Grzegorz Napieralski zwarł z liderem Prawa i Sprawiedliwości Jarosławem Kaczyński porozumienie o podziale wpływów w mediach publicznych, a prowadzona przez niego kampania jest tandetna i miałka intelektualnie. Jako żenującą i ośmieszającą ludzi lewicy określono oficjalną piosenkę kampanii szefa SLD "Są nas miliony".

Unia Lewicy uważa, ze w I turze wyborów prezydenckich wyborcy powinni głosować w zgodzie z własnym sumieniem i kierując się dobrem kraju a nie interesem jakiejkolwiek partii politycznej - czytamy w zakończeniu dokumentu.

Unia Lewicy III RP powstała na kongresie założycielskim 7 maja 2005 roku z koalicji w skład której wchodziło kilka podmiotów (zarejestrowano ją sądownie 15 czerwca 2005 roku). Pierwszą przewodniczącą partii była Izabela Jaruga-Nowacka, która jednak wystąpiła z tego ugrupowania. Od 10 grudnia 2005 roku przewodniczącym partii jest Piotr Musiał.

Michał Warecki

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

19 marca:

1844 - Urodziła się Minna Canth, dramatopisarka fińska; akcenty krytyki społecznej oraz problem równouprawnienia kobiet.

1900 - Urodził się Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1965 - Jacek Kuroń i Karol Modzelewski ogłosili list otwarty skierowany do działaczy partyjnych PZPR i młodzieży ZMS.

1993 - Sejm odrzucił Program Powszechnej Prywatyzacji.

2017 - Frank-Walter Steinmeier (SPD) objął urząd prezydenta Niemiec.