Warszawa: Lokatorzy wywalczyli sesję nadzwyczajną

[2010-09-24 14:01:20]

Radni PiS przychylili się do wniosku organizacji lokatorskich domagających się zwołania nadzwyczajnej sesji Rady miasta stołecznego Warszawy, dotyczącej sytuacji mieszkaniowej.

Podczas sesji, która ma się odbyć jeszcze we wrześniu ma być głosowany zaproponowany przez Stronę Społeczną - związek około 30 organizacji społecznych i grup lokatorskich, projekt utworzenia lokatorskiego okrągłego stołu, czyli stałej komisji, opiniującej politykę mieszkaniową miasta, w której skład weszliby przedstawiciele lokatorów, ratusza i rady miasta oraz eksperci mieszkaniowi.

Wśród organizacji popierających ideę lokatorskiego okrągłego stołu są między innymi: Warszawskie Stowarzyszenie Lokatorów, Komitet Obrony Lokatorów, Kancelaria Sprawiedliwości Społecznej, Polska Unia Lokatorów, Stowarzyszenie Mieszkańców Muranowa i Stowarzyszenie Miasto Ogród.

Jednym z głównych twórców projektu jest Oskar Hejka, lokator, który zasłynął zaskarżając państwo za reprywatyzowanie budynków z lokatorami.

Poparcie dla idei okrągłego stołu lokatorskiego popierają radni PiS, zainteresowanie wyrazili także radni Lewicy. Radni PO twierdzą, że problemy mieszkaniowe nie są na tyle poważne aby z ich powodu zwoływać nadzwyczajną sesję Rady.

Piotr Ciszewski

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

9 sierpnia:

1930 - Urodził się Jacques Parizeau, kanadyjski ekonomista i polityk, zwolennik interwencjonizmu, nacjonalizacji i niepodległości Quebecu. Premier Quebecu w latach 1994-96.

1943 - Koło wsi Borów (pow. kraśnicki) oddział NSZ rozstrzelał 26-28 partyzantów Gwardii Ludowej i 4 mieszkańców pobliskich wsi.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Nagasaki, zabijając ok. 75 tys. ludzi.

1963 - Zmarł Jan Gronkiewicz, działacz związkowy i polityczny, radny miasta Częstochowy, poseł do KRN i Sejmu Ustawodawczego, przeciwnik zjednoczenia PPS i PPR.