SdPl: Konflikt w sprawie porozumienia wyborczego z PO (akt.)

[2011-06-09 10:48:45]

W Socjaldemokracji Polskiej trwa ostry konflikt w sprawie przyszłości politycznej partii oraz ws. przewodniczącego Wojciecha Filemonowicza.

Zarząd Krajowy SdPl, zdominowany przez ludzi popierających Filemonowicza, od 9 miesięcy odmawia zwołania Konwentu Krajowego SdPl. Nie odbył się też, statutowo przewidziany na połowę 2010 roku, Kongres Krajowy SdPl. Posiedzenia organów statutowych partii nie są zwoływane, gdyż większość w nich mają przeciwnicy przewodniczącego Filemonowicza i jego polityki. Filemonowicz od wielu miesięcy prowadzi sekretne negocjacje z Platformą Obywatelską, dotyczące wspólnego startu w wyborach parlamentarnych, o których nie informuje członków partii. Od kilku dni informacje o negocjacjach lider SdPl z politykami PO pojawiają się w mediach.

Wyraźny konflikt można było zaobserwować już w wyborach samorządowych 2010 roku, gdy poszczególne organizacje terenowe SdPl odmawiały zarejestrowania promowanego przez Filemonowicza komitetu wyborczego KKW Lewica (złożonego z SdPl, Unii Lewicy III RP i Polskiej Lewicy) i startowały z list innych komitetów wyborczych zazwyczaj wspólnie z Sojuszem Lewicy Demokratycznej. KKW Lewica nie uzyskał w całym kraju żadnego mandatu. Do samorządu dostało się za to kilkunastu przedstawicieli SdPl startujących z innych komitetów, głównie z list SLD.

Polityka przewodniczącego Filemonowicza doprowadziła do otwartego buntu. W marcu 2011 roku Sąd Krajowy SdPl odwołał Filemonowicza z funkcji przewodniczącego SdPl, w związku z doprowadzeniem do utraty subwencji budżetowej. Przewodniczący Filemonowicz odmówił uznania wyroku Sądu Krajowego i planował zwołać obrady Konwentu Krajowego, złożonego wyłącznie z własnych zwolenników. Jednak w wyniku porozumienia, któremu patronował Marek Borowski. Zakładało ono zwołanie pojednawczego Konwentu Krajowego na 15 maja 2011 roku. Kilka dni przed tym terminem Filemonowicz i Zarząd Krajowy znów przesunęli datę Konwentu Krajowego na 12 czerwca.

6 czerwca 2011 roku przewodniczący Filemonowicz podjął kolejną próbę przesunięcia terminu Konwentu Krajowego, jednak w głosowaniu w Zarządzie Krajowym padł wynik 6 do 6, co oznaczało, że uchwała o przesunięciu terminu została odrzucona. 8 czerwca, z naruszeniem statutu partii, Filemonowicz rozpoczął obrady kolejnego Zarządu Krajowego, który odwołał posiedzenie Konwentu Krajowego, a także usunął z partii swoich przeciwników, m.in. wiceprzewodniczącego Bartosza Dominiaka, sekretarza generalnego Eugeniusza Fijałkowskiego oraz członków Sądu Krajowego.

Dominiak i Fijałkowski przygotowali wniosek do Sądu Krajowego, który ma uznać wczorajsze uchwały Zarządu Krajowego za nieważne oraz odwołać z funkcji przewodniczącego Filemonowicza.

12 czerwca ma odbyć się posiedzenie Konwentu Krajowego SdPl. Przeciwnicy Filemonowicza liczą, że zadeklaruje on, iż partia pozostaje wierna linii socjaldemokratycznej i odrzuca koalicję wyborczą z Platformą Obywatelską.

Bartosz Machalica

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - USA: Miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2008 - Fernando Lugo (APC) wygrał wybory prezydenckie w Paragwaju.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.