Młodzi Socjaliści za referendum ws. prywatyzacji

[2011-06-20 18:10:01]

Młodzi Socjaliści wyrazili swoje poparcie dla inicjatywy Prawa i Sprawiedliwości dotyczącej zorganizowania przy okazji tegorocznych wyborów parlamentarnych referendum ogólnokrajowego dotyczącego komercjalizacji i prywatyzacji służby zdrowia oraz prywatyzacji przedsiębiorstw państwowych z sektorów kluczowych dla gospodarki narodowej.

W swojej uchwale Młodzi Socjaliści przyznają, że nie podzielają ideologii ani programu PiS. Uznali jednak, że ta konkretna sprawa jest na tyle istotna, że trzeba w niej działać ponad podziałami. Zadeklarowali aktywny udział w zbiórce podpisów pod wnioskiem o referendum oraz w kampanii przedreferendalnej.

Swój sprzeciw wobec prywatyzacji Młodzi Socjaliści uzasadniają w następujący sposób: Jako zwolennicy gospodarki opartej na dominacji społecznych środków produkcji, która najsprawiedliwiej rozdziela ciężary i owoce pracy sprzeciwiamy się także prywatyzacji kluczowych dla polskiej gospodarki przedsiębiorstw państwowych.

Historia polskiej prywatyzacji pokazuje, że stała się ona źródłem masowego bezrobocia, ubóstwa i wykluczenia społecznego, a także likwidacji wielu strategicznych i dochodowych dla budżetu branż. Prywatyzacja i reprywatyzacja prowadzona była od początku lat 90 ubiegłego stulecia przez wszystkie rządy, ale to właśnie za rządów Platformy Obywatelskiej obserwujemy jej apogeum. Nie ma to nic wspólnego z racjonalną polityką gospodarczą, a jest jedynie wyrazem neoliberalnego doktrynerstwa rządzących elit.

Poparcie inicjatywy PiS to druga w ostatnim czasie podobna deklaracja MS, po poparciu inicjatywy uchwałodawczej "Solidarności" ws. podwyżki płacy minimalnej.

Jan Świeczkowski

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 września:

1904 - W Krakowie rozpoczął obrady IX Kongres PPSD, który uchwalił rezolucję o braterstwie i sojuszu z PPS i PPS zaboru pruskiego.

1946 - Niemcy: Rozpoczęło się ogłaszanie wyroku Międzynarodowego Trybunału Wojskowego w Norymberdze.

1987 - Mohammad Nadżibullah (LDPA) został prezydentem Afganistanu.

1994 - Tomi'ichi Murayama z Partii Socjaldemokratycznej został premierem Japonii.