Hiszpania: Protesty antypapieskie

[2011-08-19 07:36:26]

Tak, w Hiszpanii młodzi katolicy są dyskryminowani. Otrzymali karnety tylko na komunikację miejską, co z darmowymi lotami? Także darmowe zakwaterowanie w szkołach jest oznaką represji jakie cierpią młodzi katolicy. Dlaczego nie w hotelach? To skandal, żeby musieli spać na podłogach, a nie puchowych materacach. Panu Benedyktowi coś się pomyliło. Jeśli chce walczyć z dyskryminacją katolików niech lepiej pojedzie do Indii czy Indonezji. W Hiszpanii prześladuje się tylko tych, którzy zwracają uwagę na marnotrawstwo państwowych pieniędzy.

Piotr Ciszewski

Protesty miały miejsce przed wizytą w Madrycie papieża Benedykta XVI. Tysiące demonstrujących, którzy przeszli ulicami miasta zwracały uwagę na to, że wizyta papieża będzie kosztowała państwo ponad 73 miliony dolarów, nie wliczając kosztów policyjnej ochrony, w sytuacji w której Hiszpania znajduje się w poważnym kryzysie.

Z budżetu ufundowano między innymi darmowe przejazdy komunikacją miejską dla biorących udział w Dniach Młodzieży młodych katolików. Zapewniono im również darmowe noclegi w szkołach, pomimo że organizatorzy Dni Młodzieży twierdzili, że będą korzystali jedynie z pomocy prywatnych sponsorów i składek pielgrzymów.

Gdy protestujący chcieli zająć plac Puerta de Sol, na którym miały się odbywać uroczystości z udziałem papieża doszło do starć z policją. Funkcjonariusze zaatakowali pałkami demonstrantów, którzy nie chcieli opuścić placu.

Plac Puerta de Sol to miejsce wcześniejszych protestów ruchu "oburzonych" - głównie młodych ludzi protestujących przeciwko bezrobociu i brakowi perspektyw. Przed wizytą Benedykta XVI zostali oni stamtąd brutalnie usunięci przez policję.

Tymczasem w jednym z pierwszych wystąpień do młodych papież stwierdził, że "młodzi katolicy są dyskryminowani".

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).