Hiszpania: Protesty antypapieskie

[2011-08-19 07:36:26]

Tak, w Hiszpanii młodzi katolicy są dyskryminowani. Otrzymali karnety tylko na komunikację miejską, co z darmowymi lotami? Także darmowe zakwaterowanie w szkołach jest oznaką represji jakie cierpią młodzi katolicy. Dlaczego nie w hotelach? To skandal, żeby musieli spać na podłogach, a nie puchowych materacach. Panu Benedyktowi coś się pomyliło. Jeśli chce walczyć z dyskryminacją katolików niech lepiej pojedzie do Indii czy Indonezji. W Hiszpanii prześladuje się tylko tych, którzy zwracają uwagę na marnotrawstwo państwowych pieniędzy.

Piotr Ciszewski

Protesty miały miejsce przed wizytą w Madrycie papieża Benedykta XVI. Tysiące demonstrujących, którzy przeszli ulicami miasta zwracały uwagę na to, że wizyta papieża będzie kosztowała państwo ponad 73 miliony dolarów, nie wliczając kosztów policyjnej ochrony, w sytuacji w której Hiszpania znajduje się w poważnym kryzysie.

Z budżetu ufundowano między innymi darmowe przejazdy komunikacją miejską dla biorących udział w Dniach Młodzieży młodych katolików. Zapewniono im również darmowe noclegi w szkołach, pomimo że organizatorzy Dni Młodzieży twierdzili, że będą korzystali jedynie z pomocy prywatnych sponsorów i składek pielgrzymów.

Gdy protestujący chcieli zająć plac Puerta de Sol, na którym miały się odbywać uroczystości z udziałem papieża doszło do starć z policją. Funkcjonariusze zaatakowali pałkami demonstrantów, którzy nie chcieli opuścić placu.

Plac Puerta de Sol to miejsce wcześniejszych protestów ruchu "oburzonych" - głównie młodych ludzi protestujących przeciwko bezrobociu i brakowi perspektyw. Przed wizytą Benedykta XVI zostali oni stamtąd brutalnie usunięci przez policję.

Tymczasem w jednym z pierwszych wystąpień do młodych papież stwierdził, że "młodzi katolicy są dyskryminowani".

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.