Hiszpania: Protesty antypapieskie

[2011-08-19 07:36:26]

Tak, w Hiszpanii młodzi katolicy są dyskryminowani. Otrzymali karnety tylko na komunikację miejską, co z darmowymi lotami? Także darmowe zakwaterowanie w szkołach jest oznaką represji jakie cierpią młodzi katolicy. Dlaczego nie w hotelach? To skandal, żeby musieli spać na podłogach, a nie puchowych materacach. Panu Benedyktowi coś się pomyliło. Jeśli chce walczyć z dyskryminacją katolików niech lepiej pojedzie do Indii czy Indonezji. W Hiszpanii prześladuje się tylko tych, którzy zwracają uwagę na marnotrawstwo państwowych pieniędzy.

Piotr Ciszewski

Protesty miały miejsce przed wizytą w Madrycie papieża Benedykta XVI. Tysiące demonstrujących, którzy przeszli ulicami miasta zwracały uwagę na to, że wizyta papieża będzie kosztowała państwo ponad 73 miliony dolarów, nie wliczając kosztów policyjnej ochrony, w sytuacji w której Hiszpania znajduje się w poważnym kryzysie.

Z budżetu ufundowano między innymi darmowe przejazdy komunikacją miejską dla biorących udział w Dniach Młodzieży młodych katolików. Zapewniono im również darmowe noclegi w szkołach, pomimo że organizatorzy Dni Młodzieży twierdzili, że będą korzystali jedynie z pomocy prywatnych sponsorów i składek pielgrzymów.

Gdy protestujący chcieli zająć plac Puerta de Sol, na którym miały się odbywać uroczystości z udziałem papieża doszło do starć z policją. Funkcjonariusze zaatakowali pałkami demonstrantów, którzy nie chcieli opuścić placu.

Plac Puerta de Sol to miejsce wcześniejszych protestów ruchu "oburzonych" - głównie młodych ludzi protestujących przeciwko bezrobociu i brakowi perspektyw. Przed wizytą Benedykta XVI zostali oni stamtąd brutalnie usunięci przez policję.

Tymczasem w jednym z pierwszych wystąpień do młodych papież stwierdził, że "młodzi katolicy są dyskryminowani".

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

19 marca:

1844 - Urodziła się Minna Canth, dramatopisarka fińska; akcenty krytyki społecznej oraz problem równouprawnienia kobiet.

1900 - Urodził się Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1965 - Jacek Kuroń i Karol Modzelewski ogłosili list otwarty skierowany do działaczy partyjnych PZPR i młodzieży ZMS.

1993 - Sejm odrzucił Program Powszechnej Prywatyzacji.

2007 - W katastrofie górniczej w kopalni "Uljanowskaja" w Rosji zginęło 108 górników.

2017 - Frank-Walter Steinmeier (SPD) objął urząd prezydenta Niemiec.