Turcja: Mihri Belli nie żyje

[2011-08-19 21:50:53]

Mihri Belli był najstarszym z żyjących liderów tureckiego ruchu socjalistycznego. Zmarł w swoim domu w Stambule 16 sierpnia wieczorem. Miał 95 lat.

Urodzony w 1916 r. Belli zapoznał się z marksizmem podczas studiów ekonomicznych w USA, na które wyjechał w 1936 r. Uczestniczył w amerykańskim ruchu związkowym, a działalność w organizacjach pracowniczych kontynuował także po powrocie do Turcji w 1940 r. W tym czasie wstąpił też do Tureckiej Partii Komunistycznej (TKP).

W latach 40. Pracował z prof. Fritzem Neumarkiem na wydziale ekonomicznym Uniwersytetu w Stambule. W rezultacie swoich działań został aresztowany i skazany na dwa lata więzienia. W 1946 r. opuszcza Turcję i przyłącza się Armii Demokratycznej (zbrojnego skrzydła Greckiej Partii Komunistycznej), w której szeregach bierze udział w greckiej wojnie domowej.

W 1950 r. ponownie aresztowano go za nielegalne przekroczenie granicy tureckiej i posiadanie broni. W następnym roku jest ponownie zatrzymany w czasie akcji policyjnej wymierzonej w TKP, wskutek czego otrzymuje siedmioletnią odsiadkę.

W latach 60. po raz pierwszy w miarę swobodnie publikował i funkcjonował w przestrzeni publicznej. Mimo tego był parę razy aresztowany za swoje teksty i przemówienia. Publikował je wówczas w magazynach "Türk Solu" i "Aydınlık Sosyalist Dergi". Współpracował też w tych czasach z młodymi przywódcami ruchu rewolucyjnego takimi jak Deniz Gezmiş i Mahir Çayan.

W 1971 r. opuszcza Turcję wkrótce po przewrocie wojskowym i wstępuje do Organizacji Wyzwolenia Palestyny. Mieszka wówczas w Europie aż do powrotu socjaldemokratów do władzy w 1973 r. Rok później współzakłada Turecką Partię Proletariacką (TEP), zdelegalizowaną wkrótce przez Sąd Konstytucyjny ze względu na powiązania z działaczami kurdyjskimi. W 1996 r. należy do założycieli Partii Wolności i Solidarności (ÖDP), a w 2002 r. Partii Socjalistyczno-Demokratycznej (SDP). W tym samym roku bez powodzenia kandyduje na stanowisko burmistrza Stambułu.

Mihri Belli zostanie pochowany w Stambule obok swoich dawnych towarzyszy. Pogrzeb odbędzie się 25 sierpnia.

Łukasz Drozda

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

20 września:

1835 - Rozpoczęło się tzw. powstanie Farrapos – zryw społeczny farmerów i biedoty przeciwko władzom Cesarstwa Brazylii.

1870 - Wojska włoskie zajęły Rzym, stolicę Państwa Kościelnego.

1878 - Urodził się Upton Sinclair, pisarz amerykański o lewicowych poglądach. Autor wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydana pt. "Grzęzawisko").

1923 - 38 górników zginęło w pożarze w Kopalni Węgla Kamiennego Reden w Dąbrowie Górniczej.

1984 - Argentyna: Zakończyła pracę Narodowa Komisja ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".

2008 - RPA: Prezydent Thabo Mbeki ogłosił rezygnację ze stanowiska.