Turcja: Mihri Belli nie żyje

[2011-08-19 21:50:53]

Mihri Belli był najstarszym z żyjących liderów tureckiego ruchu socjalistycznego. Zmarł w swoim domu w Stambule 16 sierpnia wieczorem. Miał 95 lat.

Urodzony w 1916 r. Belli zapoznał się z marksizmem podczas studiów ekonomicznych w USA, na które wyjechał w 1936 r. Uczestniczył w amerykańskim ruchu związkowym, a działalność w organizacjach pracowniczych kontynuował także po powrocie do Turcji w 1940 r. W tym czasie wstąpił też do Tureckiej Partii Komunistycznej (TKP).

W latach 40. Pracował z prof. Fritzem Neumarkiem na wydziale ekonomicznym Uniwersytetu w Stambule. W rezultacie swoich działań został aresztowany i skazany na dwa lata więzienia. W 1946 r. opuszcza Turcję i przyłącza się Armii Demokratycznej (zbrojnego skrzydła Greckiej Partii Komunistycznej), w której szeregach bierze udział w greckiej wojnie domowej.

W 1950 r. ponownie aresztowano go za nielegalne przekroczenie granicy tureckiej i posiadanie broni. W następnym roku jest ponownie zatrzymany w czasie akcji policyjnej wymierzonej w TKP, wskutek czego otrzymuje siedmioletnią odsiadkę.

W latach 60. po raz pierwszy w miarę swobodnie publikował i funkcjonował w przestrzeni publicznej. Mimo tego był parę razy aresztowany za swoje teksty i przemówienia. Publikował je wówczas w magazynach "Türk Solu" i "Aydınlık Sosyalist Dergi". Współpracował też w tych czasach z młodymi przywódcami ruchu rewolucyjnego takimi jak Deniz Gezmiş i Mahir Çayan.

W 1971 r. opuszcza Turcję wkrótce po przewrocie wojskowym i wstępuje do Organizacji Wyzwolenia Palestyny. Mieszka wówczas w Europie aż do powrotu socjaldemokratów do władzy w 1973 r. Rok później współzakłada Turecką Partię Proletariacką (TEP), zdelegalizowaną wkrótce przez Sąd Konstytucyjny ze względu na powiązania z działaczami kurdyjskimi. W 1996 r. należy do założycieli Partii Wolności i Solidarności (ÖDP), a w 2002 r. Partii Socjalistyczno-Demokratycznej (SDP). W tym samym roku bez powodzenia kandyduje na stanowisko burmistrza Stambułu.

Mihri Belli zostanie pochowany w Stambule obok swoich dawnych towarzyszy. Pogrzeb odbędzie się 25 sierpnia.

Łukasz Drozda

5 sierpnia:

1895 - W Londynie zmarł Fryderyk Engels.

1908 - Zmarł Walery Wróblewski, działacz rewolucyjno-demokratyczny, dowódca w powstaniu styczniowym, generał Komuny Paryskiej, działacz Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich.

1915 - Początek konferencji w Zimmerwaldzie, na której doszło do konsolidacji lewicy antywojennej.

1936 - KCZZ (Komisja Centralna Związków Zawodowych) wezwała związkowców do zbierania funduszy na pomoc dla rodzin poległych obrońców Republiki Hiszpańskiej.

1944 - W Sulejówku zmarł Jędrzej Moraczewski, działacz PPSD i PPS, minister w rządzie Daszyńskiego, następnie premier.

1944 - Poległ Bolesław Dratwa, radny miasta Warszawy, sekretarz Warszawskiego Okręgowego Komitetu Robotniczego PPS, sekretarz Rady Klasowych Związków Zawodowych.

1964 - Lotnictwo amerykańskie rozpoczęło bombardowania Wietnamu Północnego.

1981 - USA: Ronald Reagan nakazał zwolnienie z pracy 11 359 strajkujących kontrolerów lotu.

2005 - Zmarła Françoise d'Eaubonne, francuska pisarka, eseistka i poetka, przeciwniczka wojen i kary śmierci; zapoczątkowała ruch ekofeministyczny.