Libia: Koniec rewolucji już blisko?

[2011-08-22 09:50:32]

Wojna domowa w Libii zdaje się zbliżać ku końcowi. Zarówno przedstawiciele międzynarodowych agencji prasowych, jak i Narodowej Rady Libijskiej (powstańczego rządu) potwierdzają ogromną przewagę rebeliantów. Dzięki ostatniej ofensywnie udało im się opanować większą część Trypolisu, w tym centrum miasta. Sprzeczne są informacje nt. oporu wojsk rządowych, wiadomo jednak, że w niektórych regionach miasta walki jeszcze trwają.

Powstańcy otoczyli budynki rządowe, w których jak się przypuszcza może przebywać sam Muammar Kaddafi. Ponadto rebeliantom udało się już pojmać dwóch synów dyktatora. Najstarszy z nich, Mohammed, udzielał wywiadu dla Al-Dżazirze, który został przerwany w chwili aresztowania. Drugiego z synów, Saifa al-Islam, również zatrzymano w niedzielę wieczorem.

Członek Narodowej Rady Libijskiej, Ahmed Dżibril, zaapelował do swoich rodaków o stosowne zachowanie w przełomowym momencie rewolucji: Wzywam mych braci Libijczyków, by dowiedli, że w tym krytycznym momencie pozostajemy odpowiedzialni. Oczy świata skierowane są na was: albo zdobędziecie demokrację, albo wybierzecie zemstę.

Rzecznik prasowy powstańców oświadczył BBC, że na chwilę obecną wojska rządowe kontrolują jeszcze ok. 15-20 proc. powierzchni Trypolisu. Na położonym w centrum stolicy Placu Zielonym odbyły się już entuzjastyczne demonstracje przeciwników upadającego właśnie reżimu. Wcześniej właśnie w tym miejscu odbywały się ogromne wiece poparcia dla dyktatora.

Łukasz Drozda

Zapraszam

26 maja:

1911 - Powstanie Brytyjskiej Partii Socjalistycznej.

1918 - Powstała Demokratyczna Republika Gruzji, rządzona przez mienszewików.

1969 - John Lennon i Yoko Ono w Montrealu rozpoczęli drugą akcję Bed-In for Peace.

2010 - Kamla Persad-Bissessar z centrolewicowej partii UNC została pierwszą kobietą-premierem Trynidadu i Tobago.