Libia: Koniec rewolucji już blisko?

[2011-08-22 09:50:32]

Wojna domowa w Libii zdaje się zbliżać ku końcowi. Zarówno przedstawiciele międzynarodowych agencji prasowych, jak i Narodowej Rady Libijskiej (powstańczego rządu) potwierdzają ogromną przewagę rebeliantów. Dzięki ostatniej ofensywnie udało im się opanować większą część Trypolisu, w tym centrum miasta. Sprzeczne są informacje nt. oporu wojsk rządowych, wiadomo jednak, że w niektórych regionach miasta walki jeszcze trwają.

Powstańcy otoczyli budynki rządowe, w których jak się przypuszcza może przebywać sam Muammar Kaddafi. Ponadto rebeliantom udało się już pojmać dwóch synów dyktatora. Najstarszy z nich, Mohammed, udzielał wywiadu dla Al-Dżazirze, który został przerwany w chwili aresztowania. Drugiego z synów, Saifa al-Islam, również zatrzymano w niedzielę wieczorem.

Członek Narodowej Rady Libijskiej, Ahmed Dżibril, zaapelował do swoich rodaków o stosowne zachowanie w przełomowym momencie rewolucji: Wzywam mych braci Libijczyków, by dowiedli, że w tym krytycznym momencie pozostajemy odpowiedzialni. Oczy świata skierowane są na was: albo zdobędziecie demokrację, albo wybierzecie zemstę.

Rzecznik prasowy powstańców oświadczył BBC, że na chwilę obecną wojska rządowe kontrolują jeszcze ok. 15-20 proc. powierzchni Trypolisu. Na położonym w centrum stolicy Placu Zielonym odbyły się już entuzjastyczne demonstracje przeciwników upadającego właśnie reżimu. Wcześniej właśnie w tym miejscu odbywały się ogromne wiece poparcia dla dyktatora.

Łukasz Drozda

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.