Kolejny obiecujący sondaż dla partii Palikota

[2011-09-19 13:53:31]

Z opublikowanego 19 września sondażu SMG/KRC dla rozgłośni radiowej RMF wynika, że Ruch Poparcia Janusza Palikota może liczyć na blisko 6 procent głosów w zbliżających się wyborach parlamentarnych i wejście do Sejmu. Z badania wynika, że partia Palikota cieszy się największym poparciem wśród ludzi młodych w przedziałach wiekowych 18-24 i 25-34 lata.

Z sondażu wynika też, że poza ugrupowaniem byłego posła Platformy Obywatelskiej i głośnego antyklerykała, w parlamencie znalazłyby się PO, PiS, SLD i balansujące na granicy progu wyborczego PSL. Na PO chce głosować ponad 34 proc. badanych, PiS popiera około 29 proc. a SLD może liczyć na blisko 13 proc.

Udział w wyborach zadeklarowało 63 proc. badanych, jednak, zdaniem instytutu, faktyczna frekwencja wyniesie około 49 proc.

Januszowi Palikotowi udało się w czasie kampanii wyborczej przyciągnąć na swoje listy znane postaci kojarzone z lewicą, a redaktor naczelny tygodnika NIE Jerzy Urban zadeklarował przed kilkoma tygodniami, że odda swój głos na jego ugrupowanie.

Krzysztof Kobrzak

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.