Warszawa: prezydent podpisał kontrowersyjną nowelizację

[2011-09-25 22:47:12]

Prezydent Bronisław Komorowski podpisał nowelizację ustawy o dostępie do informacji publicznej. Projekt uchodzi za niezwykle kontrowersyjny. Ostrej krytyce poddały go organizacje trzeciego sektora, apelujące do głowy państwa o zawetowanie nowelizacji.

Kancelaria Prezydenta informuje, że Komorowski zamierza wystąpić do Trybunału Konstytucyjnego z prośbą o określenie w trybie kontroli następczej zgodności z ustawą zasadniczą samego trybu uchwalenia nowelizacji. Chodzi o poprawkę zaproponowaną przez senatora Marka Rockiego z PO, która wprowadza ograniczenie prawa do informacji publicznej.

W jej myśl możliwe będzie ograniczenie ze względu na "ochronę ważnego interesu gospodarczego państwa". Zapis ten określa się jako nieprecyzyjny oraz sprzeczny z dotychczasowymi regułami prawnymi, które zobowiązywały urzędników do udzielania kompleksowych informacji zainteresowanym obywatelom.

Poprawkę poparło 187 posłów, przy aż 179 głosach przeciwnych. Skrytykowały ją wszystkie kluby opozycyjne, a także część parlamentarzystów koalicji. Komorowski skomentował całą sytuację stwierdzając, że tryb uchwalania poprawki przypomina równie kontrowersyjne jego zdaniem prace nad ustawą o nasiennictwie.

Łukasz Drozda

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.