Francja: Partia Socjalistyczna wybrała kandydata na prezydenta

[2011-10-16 23:40:53]

Pozostająca w opozycji francuska Partia Socjalistyczna wyznaczyła w wewnątrzpartyjnych wyborach kandydata na prezydenta. François Hollande (na zdjęciu), 57-letni ojciec czwórki dzieci, pokonał sekretarę partii Martine Aubry. Konkurentka ciepło pogratulowała zwycięzcy i zapewniła, że dołoży wszelkich starań, żeby to on wygrał wybory prezydenckie 6 maja 2012 roku. Głównym rywalem Hollande’a będzie najprawdopodobniej obecny prezydent Nicolas Sarkozy.

Benoît Hamon, rzecznik Partii Socjalistycznej powiedział, że trochę mu smutno, że Aubry, którą bardzo lubi nie będzie kandydatem. Podobny żal wyraził mer Paryża Bertrand Delanoë, który jednak nazwał zwycięzcę człowiekiem lewicy, nowoczesnym człowiekiem.

Jak podaje guardian.co.uk, trzecie miejsce w prawyborach, w których stratowało sześcioro kandydatów, niespodziewanie zajął Arnaud Montebourg. Wyraził on swoje poparcie dla zwycięzcy. Zyskaliśmy zdecydowanego przywódcę - powiedział.

Jarosław Klebaniuk

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1920 - Utworzono Tatarską Autonomiczną Socjalistyczną Republikę Radziecką.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilką na czele.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.