Bułgaria: Rosen Plewnelijew i Iwajło Kałfin w II turze wyborów

[2011-10-25 18:37:11]

23 października w Bułgarii odbyły się wybory prezydenckie. Zwyciężył w nich Rosen Plewnelijew, kandydat rządzącej centroprawicowej partii Obywatele na rzecz Europejskiego Rozwoju Bułgarii (Граждани за европейско развитие на България), którego poparło 40,13 proc. głosujących. W drugiej turze zmierzy się on z reprezentantem centrolewicowej Bułgarskiej Partii Socjalistycznej (Българска социалистическа партия) Iwajło Kałfinem, na którego zagłosowało 28,84 proc. Trzecia była pierwsza bułgarska komisarz Unii Europejskiej, kandydatka niezależna Meglena Kunewa popieraną przez 14,05 proc.

Kolejne miejsca zajęli Wolen Siderow ze skrajnie prawicowej Ataki (Атака) - 3,67 proc., Stefan Solakow z nacjonalistycznego Narodowego Frontu Zbawienia Bułgarii (Национален фронт за спасение на България) - 2,56 proc., Rumen Christow z centroprawicowej Niebieskiej Koalicji (Синята коалиция) - 1,94 proc., Atanas Semow z prawicowej partii Porządek, Prawo i Sprawiedliwość (Ред, законност и справедливост) - 1,87 proc., popularny muzyk rockowy, startujący jako niezależny Swetosław Witkow - 1,55 proc. i Sali Szaban Iliam z reprezentującego mniejszość turecką Ruchu Narodowego "Jedność" (Национално движение "Единство") - 1,21 proc.

Mniej niż 1 proc. zdobyli: Krasimir Karakaczanow z nacjonalistycznej Wewnętrznej Macedońskiej Organizacji Rewolucyjnej - Bułgarskiego Ruchu Narodowego (ВМРО - Българско национално движение) - 0,99 proc., niezależny były policjant Aleksej Petrow - 0,95 proc., Marja Kapon z centroprawicowej Zjednoczonej Partii Ludowej (Единна народна партия) - 0,92 proc., Nikołaj Nenczew z centrowego Bułgarskiego Ludowego Związku Chłopskiego (Български земеделски народен съюз) - 0,30 proc., Paweł Czernew ze skrajnie prawicowej Partii Ludzi i Narodu (Партия за хората от народа) - 0,24 proc., niezależny, były wojskowy Dimityr Kucarow - 0,21 proc., niezależny, założyciel pierwszego w Bułgarii prywatnego banku Wencisław Josifow - 0,21 proc., Andrej Czobanow z Bułgarskiej Społeczności Demokratycznej (Българска демократична общност) - 0,19 proc. oraz filozof i pisarz, były minister edukacji, startujący jako niezależny Nikołaj Wasilew - 0,17 proc.

Według analityków większe szanse na zwycięstwo w drugiej turze ma kandydat centrolewicy. Decydujące mogą być głosy społeczności tureckiej i pomackiej (Pomacy to wyznający islam Bułgarzy). Ahmed Doğan, lider centrowego Ruchu na rzecz Praw i Swobód (Движение за права и свободи/Hak ve Özgürlükler Hareketi), głównej partii reprezentującej interesy muzułmańskich mniejszości, już zapowiedział, że jego ugrupowanie udzieli poparcia Iwajło Kałfinowi jeśli wejdzie on do drugiej tury. Jak wynika z sondaży w pierwszej turze znaczna większość Turków nie wzięła udziału.

Szymon Martys

Zapraszam

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.