Bułgaria: Rosen Plewnelijew i Iwajło Kałfin w II turze wyborów

[2011-10-25 18:37:11]

23 października w Bułgarii odbyły się wybory prezydenckie. Zwyciężył w nich Rosen Plewnelijew, kandydat rządzącej centroprawicowej partii Obywatele na rzecz Europejskiego Rozwoju Bułgarii (Граждани за европейско развитие на България), którego poparło 40,13 proc. głosujących. W drugiej turze zmierzy się on z reprezentantem centrolewicowej Bułgarskiej Partii Socjalistycznej (Българска социалистическа партия) Iwajło Kałfinem, na którego zagłosowało 28,84 proc. Trzecia była pierwsza bułgarska komisarz Unii Europejskiej, kandydatka niezależna Meglena Kunewa popieraną przez 14,05 proc.

Kolejne miejsca zajęli Wolen Siderow ze skrajnie prawicowej Ataki (Атака) - 3,67 proc., Stefan Solakow z nacjonalistycznego Narodowego Frontu Zbawienia Bułgarii (Национален фронт за спасение на България) - 2,56 proc., Rumen Christow z centroprawicowej Niebieskiej Koalicji (Синята коалиция) - 1,94 proc., Atanas Semow z prawicowej partii Porządek, Prawo i Sprawiedliwość (Ред, законност и справедливост) - 1,87 proc., popularny muzyk rockowy, startujący jako niezależny Swetosław Witkow - 1,55 proc. i Sali Szaban Iliam z reprezentującego mniejszość turecką Ruchu Narodowego "Jedność" (Национално движение "Единство") - 1,21 proc.

Mniej niż 1 proc. zdobyli: Krasimir Karakaczanow z nacjonalistycznej Wewnętrznej Macedońskiej Organizacji Rewolucyjnej - Bułgarskiego Ruchu Narodowego (ВМРО - Българско национално движение) - 0,99 proc., niezależny były policjant Aleksej Petrow - 0,95 proc., Marja Kapon z centroprawicowej Zjednoczonej Partii Ludowej (Единна народна партия) - 0,92 proc., Nikołaj Nenczew z centrowego Bułgarskiego Ludowego Związku Chłopskiego (Български земеделски народен съюз) - 0,30 proc., Paweł Czernew ze skrajnie prawicowej Partii Ludzi i Narodu (Партия за хората от народа) - 0,24 proc., niezależny, były wojskowy Dimityr Kucarow - 0,21 proc., niezależny, założyciel pierwszego w Bułgarii prywatnego banku Wencisław Josifow - 0,21 proc., Andrej Czobanow z Bułgarskiej Społeczności Demokratycznej (Българска демократична общност) - 0,19 proc. oraz filozof i pisarz, były minister edukacji, startujący jako niezależny Nikołaj Wasilew - 0,17 proc.

Według analityków większe szanse na zwycięstwo w drugiej turze ma kandydat centrolewicy. Decydujące mogą być głosy społeczności tureckiej i pomackiej (Pomacy to wyznający islam Bułgarzy). Ahmed Doğan, lider centrowego Ruchu na rzecz Praw i Swobód (Движение за права и свободи/Hak ve Özgürlükler Hareketi), głównej partii reprezentującej interesy muzułmańskich mniejszości, już zapowiedział, że jego ugrupowanie udzieli poparcia Iwajło Kałfinowi jeśli wejdzie on do drugiej tury. Jak wynika z sondaży w pierwszej turze znaczna większość Turków nie wzięła udziału.

Szymon Martys

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.