"Protestujący" Człowiekiem Roku magazynu "Time"

[2011-12-14 18:00:25]

14 grudnia magazyn "Time" ogłosił, że Człowiekiem Roku 2011 został "protestujący". Na okładce pisma wspomniano o protestach, które przetoczyły się w tym roku prze świat - od Arabskiej Wiosny, przez antykryzysowe demonstracje w Grecji, Ruch Occupy Wall Street w USA, po ostatnie manifestacje na rzecz powtórzenia wyborów parlamentarnych w Rosji. W artykule wewnątrz numeru dziennikarz Kurt Andersen napisał: Prawie wszystkie tegoroczne protesty rozpoczęły się niezależnie, bez pomocy i zachęty ze strony partii ani wielkich postaci opozycji. W 2011 roku protestujący na całym świecie podzielali wspólny pogląd, że ich kraje, systemy polityczne czy gospodarka są dysfunkcjonalne i skorumpowane, a brak realnej demokracji służy potężnym i bogatym i ma zapobiec prawdziwym zmianom.

Tytuł Człowieka Roku przyznawany jest przez "Time" od 1927 roku człowiekowi, grupie ludzi, maszynie lub idei, która w minionym roku miała największy wpływ na wydarzenia na świecie - w pozytywnym lub negatywnym znaczeniu. W 2010 roku tytuł ten przypadł twórcy portalu społecznościowego Facebook Markowi Zuckerbergowi. Wśród tegorocznych finalistów znaleźli się także Kate Middleton, która poślubiła 29 kwietnia brytyjskiego księcia Williama, admirał amerykańskiej Marynarki Wojennej William H. McRaven, stojący na czele Dowództwa Operacji Specjalnych USA (United States Special Operations Command, USSOCOM), republikański kongresmen Paul Ryan oraz chiński dysydent Ai Weiwei.

Szymon Martys

Zapraszam

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.