"Protestujący" Człowiekiem Roku magazynu "Time"

[2011-12-14 18:00:25]

14 grudnia magazyn "Time" ogłosił, że Człowiekiem Roku 2011 został "protestujący". Na okładce pisma wspomniano o protestach, które przetoczyły się w tym roku prze świat - od Arabskiej Wiosny, przez antykryzysowe demonstracje w Grecji, Ruch Occupy Wall Street w USA, po ostatnie manifestacje na rzecz powtórzenia wyborów parlamentarnych w Rosji. W artykule wewnątrz numeru dziennikarz Kurt Andersen napisał: Prawie wszystkie tegoroczne protesty rozpoczęły się niezależnie, bez pomocy i zachęty ze strony partii ani wielkich postaci opozycji. W 2011 roku protestujący na całym świecie podzielali wspólny pogląd, że ich kraje, systemy polityczne czy gospodarka są dysfunkcjonalne i skorumpowane, a brak realnej demokracji służy potężnym i bogatym i ma zapobiec prawdziwym zmianom.

Tytuł Człowieka Roku przyznawany jest przez "Time" od 1927 roku człowiekowi, grupie ludzi, maszynie lub idei, która w minionym roku miała największy wpływ na wydarzenia na świecie - w pozytywnym lub negatywnym znaczeniu. W 2010 roku tytuł ten przypadł twórcy portalu społecznościowego Facebook Markowi Zuckerbergowi. Wśród tegorocznych finalistów znaleźli się także Kate Middleton, która poślubiła 29 kwietnia brytyjskiego księcia Williama, admirał amerykańskiej Marynarki Wojennej William H. McRaven, stojący na czele Dowództwa Operacji Specjalnych USA (United States Special Operations Command, USSOCOM), republikański kongresmen Paul Ryan oraz chiński dysydent Ai Weiwei.

Szymon Martys

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

19 marca:

1844 - Urodziła się Minna Canth, dramatopisarka fińska; akcenty krytyki społecznej oraz problem równouprawnienia kobiet.

1900 - Urodził się Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1965 - Jacek Kuroń i Karol Modzelewski ogłosili list otwarty skierowany do działaczy partyjnych PZPR i młodzieży ZMS.

1993 - Sejm odrzucił Program Powszechnej Prywatyzacji.

2017 - Frank-Walter Steinmeier (SPD) objął urząd prezydenta Niemiec.