François Hollande w Polsce

[2012-03-09 23:15:39]

Kandydat Partii Socjalistycznej we francuskich wyborach prezydenckich, François Hollande, przebywał dzisiaj z wizytą w Warszawie.

Jeszcze przed jej rozpoczęciem wiele kontrowersji wzbudziła decyzja Donalda Tuska, który nie znalazł czasu na spotkanie z faworytem francuskich wyborów prezydenckich. Ostatecznie Hollande spotkał się z prezydentem, Bronisławem Komorowskim.

Następnie zjadł w Sejmie lunch z liderem SLD, Leszkiem Millerem. Na wspólnej konferencji prasowej kandydat francuskich socjalistów powtórzył swój postulat wprowadzenia 75-procentowej stawki podatkowej dla osób o dochodach powyżej 1 mln euro. Ponowił także chęć renegocjacji paktu fiskalnego. Jego zdaniem dokument ów należy wzbogacić o instrumenty walki z bezrobociem oraz stymulujące wzrost gospodarczy. Miller pozytywnie odniósł się do propozycji Hollande’a dotyczących renegocjacji paktu fiskalnego. Ponadto polityk Partii Socjalistycznej wyraził opinię, że wszystkie państwa członkowskie powinny mieć wpływ na kształtowanie polityki gospodarczej UE.

Wieczorem Hollande uczestniczył w debacie z byłym prezydentem, Aleksandrem Kwaśniewskim, oraz redaktorem naczelnym „Gazety Wyborczej”, Adamem Michnikiem. Podczas dyskusji zarysowała się różnica zdań w kwestii członkostwa Ukrainy w Unii Europejskiej. Wbrew poglądom Michnika i Kwaśniewskiego, Hollande stwierdził, że Ukraina nie jest dzisiaj na liście państw, które mogą się przyłączyć do UE.

Bartosz Machalica

Fot. Wikimedia Commons

2 czerwca:

1882 - Zmarł Giuseppe Garibaldi, włoski rewolucjonista, żołnierz i polityk, działacz i bojownik na rzecz zjednoczenia Włoch.

1916 - Zakończył się strajk warszawskich tramwajarzy, złamany represjami policji.

1941 - W odwecie za opór stawiany przez miejscową ludność niemieckim spadochroniarzom podczas desantu na Kretę rozstrzelali oni kilkudziesięciu mężczyzn z wioski Kondomari.

1946 - Włosi opowiedzieli się w referendum za zniesieniem monarchii i ustanowieniem republiki.

1967 - Jedna osoba zginęła, a 60 zostało rannych w wyniku starć lewicowej młodzieży z policją w trakcie demonstracji przeciwko wizycie szacha Iranu Rezy Pahlawiego w Berlinie Zachodnim.

2007 - W Rostocku (płn. Niemcy) 80 tys. alterglobalistów demonstrowało przeciwko szczytowi G8. Doszło do gwałtownych starć z policją.

2018 - Pedro Sánchez (PSOE) został premierem Hiszpanii.