François Hollande w Polsce

[2012-03-09 23:15:39]

Kandydat Partii Socjalistycznej we francuskich wyborach prezydenckich, François Hollande, przebywał dzisiaj z wizytą w Warszawie.

Jeszcze przed jej rozpoczęciem wiele kontrowersji wzbudziła decyzja Donalda Tuska, który nie znalazł czasu na spotkanie z faworytem francuskich wyborów prezydenckich. Ostatecznie Hollande spotkał się z prezydentem, Bronisławem Komorowskim.

Następnie zjadł w Sejmie lunch z liderem SLD, Leszkiem Millerem. Na wspólnej konferencji prasowej kandydat francuskich socjalistów powtórzył swój postulat wprowadzenia 75-procentowej stawki podatkowej dla osób o dochodach powyżej 1 mln euro. Ponowił także chęć renegocjacji paktu fiskalnego. Jego zdaniem dokument ów należy wzbogacić o instrumenty walki z bezrobociem oraz stymulujące wzrost gospodarczy. Miller pozytywnie odniósł się do propozycji Hollande’a dotyczących renegocjacji paktu fiskalnego. Ponadto polityk Partii Socjalistycznej wyraził opinię, że wszystkie państwa członkowskie powinny mieć wpływ na kształtowanie polityki gospodarczej UE.

Wieczorem Hollande uczestniczył w debacie z byłym prezydentem, Aleksandrem Kwaśniewskim, oraz redaktorem naczelnym „Gazety Wyborczej”, Adamem Michnikiem. Podczas dyskusji zarysowała się różnica zdań w kwestii członkostwa Ukrainy w Unii Europejskiej. Wbrew poglądom Michnika i Kwaśniewskiego, Hollande stwierdził, że Ukraina nie jest dzisiaj na liście państw, które mogą się przyłączyć do UE.

Bartosz Machalica

Fot. Wikimedia Commons

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1920 - Utworzono Tatarską Autonomiczną Socjalistyczną Republikę Radziecką.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilką na czele.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.