Szwecja: Wzrost poparcia dla socjaldemokratów

[2012-03-31 23:01:24]

Z najnowszego sondażu ośrodka Ipsos dla dziennika „Dagens Nyheter” wynika, że w Szwecji wyraźnie rośnie poparcie dla ugrupowań lewicy.

Po raz pierwszy od kwietnia 2010 roku blok czerwono-zielony (Partia Socjaldemokratyczna, Partia Lewicy i Zieloni) przekroczył poziom 50 proc. Obecnie czerwono-zielona koalicja uzyskałaby większość w parlamencie z poparciem na poziomie 50,6 proc. Jest to najlepszy rezultat lewicy od dwóch lat. Po osiągnięciu historycznego dna w grudniu 2011 roku (23,7 proc.), odejściu przewodniczącego Håkana Juholta i objęciu przewodnictwa partii przez Stefana Löfvena, notowania socjaldemokratów stale rosną i obecnie wynoszą 35,6 proc.

Notowania rządzących w koalicji z Liberałami, Partią Centrum i Chrześcijańską Demokracją Moderaterna wynoszą obecnie 29,7 proc. Jeszcze w styczniu bieżącego roku na Moderatów głosowałoby 35,7 proc. obywateli. Poparcie dla koalicji centroprawicowej wynosi obecnie 44,1 proc. i jest najniższe od kwietnia 2010 roku.

Sondaż był przeprowadzony na reprezentatywnej próbie 2502 osób powyżej 18 roku życia w całym kraju.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.