Sejm przywraca Fundusz Kościelny

[2013-01-26 20:16:15]

Parlament odrzucił projekty związków partnerskich, za to przywrócił do budżetu Fundusz Kościelny. Oto treść tak zwanego kompromisu, który pogodził rząd i największą partię opozycyjną: By żyło się lepiej. Może nie od razu wszystkim, ale przynajmniej Kościołowi.

Piotr Szumlewicz

Sejm przywrócił pieniądze na Fundusz Kościelny w wysokości 94 milionów 300 tysięcy złotych do budżetu państwa. Posłowie przyjęli w ten sposób poprawkę Senatu do ustawy budżetowej. Pieniędzmi będzie zarządzać minister administracji i cyfryzacji Michał Boni na dotychczasowych zasadach.

W Sejmie przeciwko takiemu rozwiązaniu opowiedziało się 21 posłów SLD, wszyscy posłowie Ruchu Palikota oraz... rzecznik PiS Adam Hofman. Poseł Prawa i Sprawiedliwości wyjaśnił, że pomylił się.

Fundusz Kościelny został przywrócony po chwilowym przeniesieniu do rezerwy celowej. Podczas drugiego czytania projektu budżetu w Sejmie Sławomir Kopyciński z Ruchu Palikota złożył prawie 6 tys. poprawek, które miały przesunąć środki z Funduszu Kościelnego na rezerwę celową dotyczącą finansowania zabiegów in vitro. Aby nie dopuścić do likwidacji Funduszu i tysięcy głosowań, posłowie PO złożyli poprawkę przyjętą przez Sejm, która przesunęła 94,3 mln zł z Funduszu Kościelnego do nowej rezerwy celowej. W efekcie głosowanie nad tysiącami poprawek RP stało się bezprzedmiotowe. Teraz pieniądze na Fundusz Kościelny ponownie wróciły do budżetu.

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).