Sejm przywraca Fundusz Kościelny

[2013-01-26 20:16:15]

Parlament odrzucił projekty związków partnerskich, za to przywrócił do budżetu Fundusz Kościelny. Oto treść tak zwanego kompromisu, który pogodził rząd i największą partię opozycyjną: By żyło się lepiej. Może nie od razu wszystkim, ale przynajmniej Kościołowi.

Piotr Szumlewicz

Sejm przywrócił pieniądze na Fundusz Kościelny w wysokości 94 milionów 300 tysięcy złotych do budżetu państwa. Posłowie przyjęli w ten sposób poprawkę Senatu do ustawy budżetowej. Pieniędzmi będzie zarządzać minister administracji i cyfryzacji Michał Boni na dotychczasowych zasadach.

W Sejmie przeciwko takiemu rozwiązaniu opowiedziało się 21 posłów SLD, wszyscy posłowie Ruchu Palikota oraz... rzecznik PiS Adam Hofman. Poseł Prawa i Sprawiedliwości wyjaśnił, że pomylił się.

Fundusz Kościelny został przywrócony po chwilowym przeniesieniu do rezerwy celowej. Podczas drugiego czytania projektu budżetu w Sejmie Sławomir Kopyciński z Ruchu Palikota złożył prawie 6 tys. poprawek, które miały przesunąć środki z Funduszu Kościelnego na rezerwę celową dotyczącą finansowania zabiegów in vitro. Aby nie dopuścić do likwidacji Funduszu i tysięcy głosowań, posłowie PO złożyli poprawkę przyjętą przez Sejm, która przesunęła 94,3 mln zł z Funduszu Kościelnego do nowej rezerwy celowej. W efekcie głosowanie nad tysiącami poprawek RP stało się bezprzedmiotowe. Teraz pieniądze na Fundusz Kościelny ponownie wróciły do budżetu.

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.