P這ck: Miasto udost瘼ni這 dworzec osobom bezdomnym

[2013-01-28 08:39:12]

Specjalnym zarz康zeniem prezydenta miasta P這cka Andrzeja Nowakowskiego, budynek dworca kolejowego i autobusowego zosta ca這dobowo udost瘼niony osobom bezdomnym. Funkcjonariuszom s逝瘺 mundurowych nakazano nie podejmowa interwencji ko鎍z帷ych si usuni璚iem bezdomnych z budynku, a sam dworzec ma by otwarty r闚nie w godzinach nocnych. Decyzja zosta豉 podj皻a w zwi您ku z siarczystymi mrozami, kt鏎e wyst瘼owa造 w ostatnich dniach.

Budynek dworca kolejowego i autobusowego w P這cku tylko cz窷ciowo spe軟ia swoj pierwotn funkcj. Obecnie otwarte s tam tylko kasy sprzedaj帷e bilety na autobusy podmiejskie i dalekobie積e oraz kiosk - kasy kolejowe zosta造 zlikwidowane.

Zarz康zenie prezydenta P這cka zosta豉 skrytykowana w lokalnych mediach. Nowakowski broni jednak swojej decyzji. Z pokor przyjmuj krytyk. Ale wol te g這sy ni komunikaty o zamarzni皻ych w P這cku osobach - powiedzia w rozmowie z "Gazet Wyborcz". Prezydent podpiera si tak瞠 danymi p這ckiej stra篡 miejskiej, kt鏎a nie notowa豉 w ostatnim okresie 瘸dnych wykrocze pope軟ianych przez osoby bezdomne.

Urz康 Miasta P這cka dodaje, 瞠 otwarcie dworca jest rozwi您aniem dora幡ym i w豉dze opracowuj projekt stworzenia sta貫go miejsca, w kt鏎ym schronienie mog造by znale潭 osoby bezdomne, dla kt鏎ych brakuje miejsca w noclegowni Caritasu lub kt鏎e ze wzgl璠u np. na uzale積ienie od alkoholu nie mog z niej skorzysta.

Bart這miej Kacper Przybylski

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam

Wi璚ej og這sze...

23 maja:

1842 - W Suwa趾ach urodzi豉 si Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, t逝maczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powo豉 do 篡cia Powszechny Niemiecki Zwi您ek Robotniczy, b璠帷y prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Pary瘸 zgin掖 Jaros豉w D帳rowski, polski genera, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powsta豉 Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodzi si Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Ko軼io豉 katolickiego.

1926 - Urodzi si Joe Slovo, po逝dniowoafryka雟ki prawnik i lewicowy dzia豉cz polityczny.

1931 - Pocz徠ek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzyd這 partii krytykuje taktyk Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmar Stanis豉w Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i dzia豉cz sp馧dzielczy.