P這ck: Miasto udost瘼ni這 dworzec osobom bezdomnym

[2013-01-28 08:39:12]

Specjalnym zarz康zeniem prezydenta miasta P這cka Andrzeja Nowakowskiego, budynek dworca kolejowego i autobusowego zosta ca這dobowo udost瘼niony osobom bezdomnym. Funkcjonariuszom s逝瘺 mundurowych nakazano nie podejmowa interwencji ko鎍z帷ych si usuni璚iem bezdomnych z budynku, a sam dworzec ma by otwarty r闚nie w godzinach nocnych. Decyzja zosta豉 podj皻a w zwi您ku z siarczystymi mrozami, kt鏎e wyst瘼owa造 w ostatnich dniach.

Budynek dworca kolejowego i autobusowego w P這cku tylko cz窷ciowo spe軟ia swoj pierwotn funkcj. Obecnie otwarte s tam tylko kasy sprzedaj帷e bilety na autobusy podmiejskie i dalekobie積e oraz kiosk - kasy kolejowe zosta造 zlikwidowane.

Zarz康zenie prezydenta P這cka zosta豉 skrytykowana w lokalnych mediach. Nowakowski broni jednak swojej decyzji. Z pokor przyjmuj krytyk. Ale wol te g這sy ni komunikaty o zamarzni皻ych w P這cku osobach - powiedzia w rozmowie z "Gazet Wyborcz". Prezydent podpiera si tak瞠 danymi p這ckiej stra篡 miejskiej, kt鏎a nie notowa豉 w ostatnim okresie 瘸dnych wykrocze pope軟ianych przez osoby bezdomne.

Urz康 Miasta P這cka dodaje, 瞠 otwarcie dworca jest rozwi您aniem dora幡ym i w豉dze opracowuj projekt stworzenia sta貫go miejsca, w kt鏎ym schronienie mog造by znale潭 osoby bezdomne, dla kt鏎ych brakuje miejsca w noclegowni Caritasu lub kt鏎e ze wzgl璠u np. na uzale積ienie od alkoholu nie mog z niej skorzysta.

Bart這miej Kacper Przybylski

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Weekend z D帳rowszczakami we Wroc豉wiu
Wroc豉w, Possitive Day, ul. Bogus豉wkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na 奸御ku
Siemianowice 奸., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i 鈔ednich miast
安ietlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (pi徠ek), godz. 18.00-20.00
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y

Wi璚ej og這sze...

20 sierpnia:

1618 - Kr鏊 Zygmunt III Waza wyda dekret zabraniaj帷y drukowania i sprzeda篡 antysemickiego dzie豉 "Zwierciad這 Korony Polskiej" S. Miczy雟kiego, kt鏎e przyczyni這 si do pogromu 砰d闚 w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokona zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. M豉wy oddzia造 Armii Ludowej stoczy造 najwi瘯sz bitw partyzanck na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmar Kurt Schumacher, jeden z przyw鏚c闚 powojennej SPD.

1955 - Wybuch造 kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w kt鏎ych zgin窸o ponad 500 os鏏.