ZKDP: "Gość Niedzielny" wciąż na czele, gigantyczny spadek "Uważam Rze"

[2013-03-29 14:39:33]

Związek Kontroli Dystrybucji Prasy dane o sprzedaży tygodników opinii w styczniu bieżącego roku. Wynika z nich, że pierwsze miejsce zajmuje „Gość Niedzielny”, która wyprzedza „Newsweeka” i „Politykę”.

Sprzedaż „Gościa Niedzielnego” wyniosła w styczniu 2013 r. 143.587 egzemplarzy, czyli o ponad 2 tys. mniej niż w grudniu 2012 r. i minimalnie więcej niż w styczniu 2012 r.

Na drugim miejscu jest „Newsweek”, którego sprzedaż w styczniu 2013 r. wyniosła 124.997 egzemplarzy, czyli o prawie 7 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 27 tys. więcej niż rok wcześniej.

Trzecie miejsce zajmuje „Polityka”, której sprzedaż w styczniu 2013 r. wyniosła 120.127 egzemplarzy, czyli o ponad 17 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 6 tys. mniej niż rok wcześniej.

Czwarte miejsce ma tygodnik „W Sieci” (obecnie „Sieci”) ze sprzedażą 120.008 egzemplarzy, czyli o prawie 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej.

Na piątym miejscu jest debiutujący w rankingu tygodnik „Do Rzeczy”, którego sprzedaż wyniosła 119.935 egzemplarzy.

Kolejne miejsca zajęły: Gazeta Polska” – 72.317 (o prawie 1 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 9 tys. więcej niż rok wcześniej), „Wprost” – 61.379 (o prawie 3 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 34 tys. mniej niż rok wcześniej), „Uważam Rze” – 29.336 (o ponad 34 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 100 tys. mniej niż rok wcześniej), „Przegląd” – 19.399 (o prawie 1 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 1 tys. mniej niż rok wcześniej), „Przekrój” – 18.080 (o prawie 3 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 6 tys. mniej niż rok wcześniej), „Tygodnik Powszechny” – 16.023 (o prawie 2 tys. mnie miesiąc wcześniej i o prawie 1 tys. mniej niż rok wcześniej).

ZKDP podał też dane odnośnie sprzedaży tygodników zamieszczających przedruki z prasy polskiej i zagranicznej. Zgodnie z nimi tygodnik „Angora” sprzedał w styczniu 2013 r. 335.981 egzemplarzy (o prawie 11 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 34 tys. mniej niż rok wcześniej), a „Forum” 12.921 (o ponad 3 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i ponad 2 tys. mniej niż rok wcześniej)

Piotr Szumlewicz

Zapraszam

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.