Kraków: Majchrowski zapowiada referendum ws. ZIO

[2014-03-24 15:24:24]

- Zwrócę się do Rady Miasta z wnioskiem o referendum w sprawie Igrzysk - zapowiedział na wczorajszej konferencji prasowej prezydent Krakowa Jacek Majchrowski (na zdjęciu). Pytanie ma być tylko jedno: "Czy jesteś za organizacją Zimowych Igrzysk Olimpijskich w 2022 roku w Krakowie?".

W oficjalnie złożonej do MKOL aplikacji komitet organizacyjny, któremu przewodniczy Jagna Marczułajtis (PO), udowadniał, że krakowianie popierają ideę organizacji Zimowych Igrzysk Olimpijskich w 2022 na podstawie sondażu przeprowadzonego w październiku. - Ale w tak ważnej sprawie, to za mało - powiedział Majchrowski.

- Cieszymy się, że pod presją mieszkańców prezydent zmienił swój stosunek do idei referendum. Teraz decyzja w rękach radnych Platformy - skomentował dla lewica.pl Tomasz Leśniak z Inicjatywy Kraków Przeciw Igrzyskom.

O ile Rada przystanie wniosek prezydenta, referendum odbędzie się prawdopodobnie przy okazji jesiennych wyborów samorządowych. Jego wynik będzie wiążący, jeśli frekwencja przekroczy 30 proc. Możliwe jednak, że do referendum w ogóle nie dojdzie, bowiem MKOL w lipcu ma wskazać trójkę kandydatów spośród zgłoszonych pięciu miast. A dotychczas kandydatura Krakowa uchodziła za jedną z najsłabszych.

Fot. Jakub Włodek / jakubwlodek.blogspot.com

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.