Warszawa: Pierwszomajowa manifestacja OPZZ i SLD

[2014-05-02 12:11:40]

1 maja spod warszawskiej siedziby Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych ruszył pochód pierwszomajowy. Brali w nim udział członkowie i sympatycy Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Unii Pracy oraz przedstawiciele wielu branż i regionów związkowców należących do OPZZ. Demonstracja była manifestacją solidarności z ofiarami kryzysu gospodarczego, a głównym hasłem organizatorów były nowe, lepsze miejsca pracy, godziwe wynagrodzenia i zmniejszenie nierówności społecznych.

Przewodniczący OPZZ, Jan Guz podkreślał gigantyczną skalę ubóstwa, bezrobocia, umów śmieciowych i brak recept na negatywne zjawiska ze strony rządu. Szef OPZZ przypomniał o sztandarowych postulatach OPZZ: minimalnej płacy godzinowej wysokości 11 zł, likwidacji umów śmieciowych, podwyżki minimalnej emerytury o 200 zł, ograniczenia umów na czas określony, rozpowszechnienia zbiorowych układów branżowych. Na demonstracji OPZZ zbierało też podpisy pod inicjatywą obywatelską mającą na celu wprowadzenie dwóch nowych stawek podatkowych: 15% dla osób najmniej zarabiających (do 20,16 tys. zł) oraz 50% dla osób zarabiających ponad 360 tys. zł rocznie.

Kandydat europejskich socjalistów na szefa Komisji Europejskiej, Martin Schulz powiedział zebranym, że Europa musi skupić się na walce ze skutkami kryzysu gospodarczego, które dotykają ludzi na całym kontynencie. Przypomniał on, że 27 milionów Europejczyków jest bez pracy, a bezrobocie w szczególnym stopniu dotyka ludzi młodych. Przewodniczący Parlamentu Europejskiego namawiał do udziału w europejskich wyborach, 25 maja i wsparcia frakcji socjalistów, która ma inną, bardziej socjalną wizję Europy niż rządzący chadecy.

Szef Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Leszek Miller zwrócił uwagę, że 1 maja to rocznica przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Skrytykował on kolejne prawicowe rządu i przypomniał, że to SLD wprowadził Polskę do Unii Europejskiej. Miller zapowiedział zbieranie podpisów pod trzema projektami ustawy dotyczącymi podniesienia najniższych emerytur, minimalnej stawki godzinowej oraz ograniczenia umów śmieciowych.

Wacław Czerkawski ze zrzeszonego w OPZZ Związku Zawodowego Górników przypomniał niedawne protesty górników w Katowicach i zapowiedział, że jeżeli rząd nie zmieni swojej polityki, protesty zaostrzą się.

Doradca OPZZ, Piotr Szumlewicz mówił o nierównościach dochodowych, pomyśle OPZZ, aby ograniczyć nierówności w obrębie każdej firmy, samowoli i roszczeniowości biznesu oraz przytaczał fragmenty Konstytucji, które są lekceważone przez rząd. Szczególną uwagę zwrócił na brak polityki pełnego zatrudnienia, brak polityki mieszkaniowej, lekceważenie praw pracowniczych, w tym nierespektowanie prawa do zrzeszenia się w związkach zawodowych oraz nierówności między kobietami i mężczyznami.

Po przemówieniach wielotysięczny tłum demonstrujących ruszył Nowym Światem w kierunku parku przy Rozbrat, gdzie odbył się piknik europejski. Na Rozbrat również przemawiali Guz, Miller i Schulz, którzy podkreślali pozytywne aspekty wejścia Polski do Unii Europejskiej, ale zarazem zwracali uwagę, że wciąż istnieją olbrzymie różnice w obrębie UE, a ponadto UE powinna zmienić swoją politykę na bardziej egalitarną i opartą na solidarności społecznej.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.