Portugalia: Ugrupowania lewicowe zyskują na popularności

[2014-05-02 23:00:08]

W Portugalii rośnie popularność ugrupowań lewicowych przeciwnych porozumieniu Lizbony z Międzynarodowym Funduszem Walutowym (MFW) i Unią Europejską (UE) oraz realizowanej przez rząd polityce zaciskania pasa. Najwięcej zwolenników mają komuniści.

Gdyby wybory parlamentarne odbyły się na początku maja, Portugalska Partia Komunistyczna (PCP) mogłaby liczyć na niemal 11-procentowe poparcie, czyli o 2 pkt. procentowe więcej niż w głosowaniu z 2011 roku. Na popularności zyskuje też jej lider Jeronimo de Sousa, plasujący się w pierwszej trójce polityków darzonych największym zaufaniem Portugalczyków.

PCP powołuje się na tradycje "komunistycznego braterstwa", a zarazem jest ugrupowaniem o silnym zabarwieniu nacjonalistycznym. Od pierwszej połowy lat 80., kiedy to Portugalia ubiegała się o członkostwo w Europejskiej Wspólnocie Gospodarczej, partia głosi hasła zagrożenia "tożsamości narodowej" i "patriotycznych wartości". Pomimo upływu blisko trzech dekad od wejścia tego kraju do struktur unijnych opcja antyeuropejska i antyamerykańska jest podstawowym elementem programu tej formacji.

Wspierana w okresie Zimnej Wojny finansowo przez Kreml PCP nadal utrzymuje bliskie relacje z Komunistyczną Partią Federacji Rosyjskiej. Otwarcie deklaruje poparcie dla rosyjskiej administracji pod rządami Władimira Putina, a także reżimów w byłych krajach ZSRR. Po obaleniu Wiktora Janukowycza pod koniec lutego portugalscy komuniści potępili działania ukraińskiej opozycji, nazywając przejęcie przez nią władzy "zamachem stanu".

Komuniści, wspierani przez powiązany z nimi związek zawodowy CGTP, są głównymi animatorami masowych protestów przeciwko umowie kredytowej Lizbony z MFW i UE z 2011 roku, na podstawie której Portugalia otrzymała 78 mld euro pożyczki, zobowiązując się do wprowadzenia surowego programu oszczędnościowego.

Komunistyczni aktywiści stoją za licznymi protestami, które jesienią 2013 roku doprowadziły do paraliżu szkół, ośrodków zdrowia, a także poczt i komunikacji miejskiej w całej Portugalii. Wielokrotnie organizowali też blokady, a nawet okupację budynków administracji publicznej.

Założona w 1921 roku PCP opowiada się za gospodarką socjalistyczną z silnym interwencjonizmem państwowym. Aktualnie partia ma 14 deputowanych w parlamencie.

Coraz radykalniejsza w swoich działaniach jest inna partia lewicowa, również reprezentowana w portugalskim parlamencie - Blok Lewicy (Bloco de Esquerda - BE). Powstałe w 1999 roku ugrupowanie, posiadające tylko ośmiu deputowanych, jest sojuszem partii o poglądach marksistowskich i trockistowskich. Jego elektorat stanowią głównie studenci. Podstawowymi celami programowymi BE jest walka o równouprawnienie płci, prawo par homoseksualnych do adopcji oraz dążenie do ustanowienia gospodarki socjalistycznej. W sondażach poparcie dla BE oscyluje wokół 6,6 proc.

Działacze BE dali się poznać w ostatnich latach jako animatorzy najbardziej gwałtownych manifestacji antyrządowych, organizowanych głównie przed parlamentem lub siedzibą premiera.

Aktywiści Bloku Lewicy biorą też często udział w akcjach zajmowania pustostanów przez bezdomnych. Bronią zadłużonych lokatorów przed eksmisją. Podobnie jak komuniści są ugrupowaniem antyunijnym i antyamerykańskim. Za trudną sytuację ekonomiczną, w jakiej znalazła się Portugalia, winią szefów banków.

W opinii politologa Joao Malteza ugrupowanie to ma spore szanse na dobry wynik w najbliższych wyborach do europarlamentu. Majowe wybory będą papierkiem lakmusowym i pokażą, czy z trwających od dwóch lat wewnętrznych podziałów BE wyszła zwycięsko, czy chyli sie ku upadkowi. Myślę, że raczej to pierwsze - uważa Maltez.

jkl

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

23 kwietnia:

1890 - W Białej Krakowskiej (dziś dzielnica Bielska-Białej) doszło do demonstracji robotniczej. W wyniku starć z żandarmerią zginęło 11 osób.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.