Ukraina: Powstał Związek Republik Ludowych

[2014-05-25 21:08:46]

W sobotę 24 maja w Doniecku podpisana została deklaracja „O powstaniu Związku Republik Ludowych”. W skład związku weszły ludowe republiki doniecka i ługańska, ale formuła państwa związkowego otwarta jest dla kolejnych podmiotów.

W celu koordynacji działań obu republik powołana została Rada Związku, w skład której wejdzie po trzech przedstawicieli każdej ze stron. W dalszej perspektywie ma zostać uchwalona konstytucja Związku Republik Ludowych (ZRL). Uzgodniono, że Związek będzie dążył do sojuszu z Federacją Rosyjską.

W tekście deklaracji podkreśla się, że obie republiki są „demokratycznymi, świeckimi, socjalnymi i prawnymi państwami o republikańskiej formie rządów, które zobowiązują się do zabezpieczenia praw i wolności człowieka i obywatela oraz praw mniejszości narodowych, do umacniania pokoju i zgody na swoich terytoriach”.

Wbrew oczekiwaniom części zwolenników obu republik, nowe państwo związkowe nie przyjęło nazwy Noworosja.

Tego samego dnia w Doniecku odbył się zjazd założycielski Frontu Ludowego. W skład władz nowego ugrupowania weszła część liderów nowych republik, m.in. przewodniczący Rady Najwyższej tzw. Donieckiej Republiki Ludowej Denis Puszilin i lider tzw. Ługańskiej Republiki Ludowej Walerij Bołotow, ale także przedstawiciele obwodów Południowego-Wschodu Ukrainy, m.in.: Oleg Cariow (Dniepropietrowsk), Konstantin Dołgow (Charków), Igor Markow (Odessa). Ugrupowanie stawia sobie za cel budowę nowego państwa na terenach południowo-Wschodniej Ukrainy – Noworosji oraz odsunięcie od władzy na Ukrainie oligarchów i neonazistów.

Nowe państwo widzimy jako oparte na rządach prawa i socjalne, dlatego szczególna uwaga w naszym programie będzie poświęcona pomocy ludziom biednym i potrzebującym - zapowiedział jeden z liderów, Oleg Cariow. - Stoimy wobec dwóch problemów, jeden to naziści, drugi to oligarchowie, którzy znajdują się w polityce. Dlatego naszym zadaniem jest oddzielić pieniądze od polityki. Bezwzględnie musimy odsunąć od władzy wszystkich oligarchów. To nie znaczy, że zostanie przeprowadzona nacjonalizacja – mówił na zjeździe. Nowa partia będzie także dążyła do odbudowy i rozszerzenia współpracy ekonomicznej z Rosją.

Front Ludowy to drugie nowe ugrupowanie polityczne związane z ludowymi republikami, po założonej 22 maja przez Pawła Gubariewa na bazie Pospolitego Ruszenia Donbasu partii „Noworosja”. Sam Gubariew wystąpił na zjeździe Frontu Ludowego jako gość.

Jacek C. Kamiński

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

18 kwietnia:

1904 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego lewicowego dziennika L'Humanité.

1905 - Pierwsze walki na barykadach prowadzone z policją i wojskiem przez łódzkich robotników.

1937 - Podczas strajku chłopskiego w Racławicach doszło do starć z policją, w wyniku których zginęło trzech chłopów.

1955 - W Princeton zmarł Albert Einstein, genialny fizyk, socjalista.

1970 - W Warszawie zmarł Michał Kalecki, wybitny ekonomista, profesor Zakładu Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk i Szkoły Głównej Planowania i Statystyki, członek rzeczywisty PAN.

1973 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego centrolewicowego dziennika Libération.