Kraków przeciw igrzyskom w 2022

[2014-05-26 15:35:20]

Krakowianie wypowiedzieli się przeciw organizacji w swoim mieście Zimowych Igrzysk Olimpijskich w 2022 podczas referendum, które w niedzielę odbyło się równocześnie z wyborami do Parlamentu Europejskiego. - Niskie poparcie dla idei organizacji Zimowych Igrzysk Olimpijskich w Krakowie kończy dla miasta ten proces - ogłosił w poniedziałek prezydent miasta Jacek Majchrowski.

By referendum było ważne, potrzebna była 30-procentowa frekwencja. Ostatecznie do urn poszło ponad 210 tysięcy mieszkańców, czyli 36 proc. uprawnionych do głosowania. 70 proc. z nich oddało głos przeciwko organizacji przez miasto zimowej olimpiady.

Przeciwnicy ZIO skupieni wokół inicjatywy Kraków Przeciw Igrzyskom spotkali się na wieczorze referendalnym w jednym z krakowskich lokali. Gdy pojawiły się pierwsze wyniki, zebrani nagrodzili je oklaskami. - Cieszymy się z frekwencji, dzięki której decyzja obywateli jest wiążąca dla władz miasta - powiedział Tomasz Leśniak z KPI.

W referendalną noc włodarze miasta nie byli dostępni dla dziennikarzy. W poniedziałek prezydent Majchrowski i wiceprezydent Magdalena Sroka poinformowali, że miasto nie będzie już startować w olimpijskim wyścigu. Odpowiedzialność za porażkę zrzucali na Platformę Obywatelską. - Poprzednie władze Komitetu Konkursowego Kraków 2022, kierowanego przez posłankę PO Jagnę Marczułajtis-Walczak roztrwoniły zaufanie - stwierdził Majchrowski. A Sroka powiedziała: - Szkoda, że żaden przedstawiciel rządowy nie przyjechał do Krakowa i nie wsparł nas w działaniach.

W referendum prócz pytania o ZIO 2022 krakowianie decydowali również o budowie metra (55% głosów za), monitoringu wizyjnego (70% za) i ścieżek rowerowych (85% za).

Marek Tobolewski

Na zdjęciu wieczór referendalny KPI, fot. lewica.pl

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.