Wybory do PE: Zwycięstwo PO, sukces Korwin-Mikkego, porażka lewicy

[2014-05-26 20:34:07]

Jak wynika ze oficjalnych wyników podanych przez Państwową Komisję Wyborczą wybory do Parlamentu Europejskiego w Polsce wygrała Platforma Obywatelska. Partia Donalda Tuska zdobyła 32,13 proc. głosów. Na drugim miejscu znalazło się Prawo i Sprawiedliwość z wynikiem 31,78 proc. głosów. Na kolejnych pozycjach, choć daleko za obydwiema największymi partiami, uplasowały się Sojusz Lewicy Demokratycznej w wynikiem 9,44 proc., Nowa Prawica Janusza Korwina-Mikke - 7,15 proc. oraz Polskie Stronnictwo Ludowe (6,80 proc.).

Pozostałe partie nie przekroczyły pięcioprocentowego progu wyborczego. Solidarna Polska Zbigniewa Ziobry zdobyła 3,98 proc. głosów, centrolewicowa koalicja Europa Plus Twój Ruch zaledwie 3,58 proc. Na Polskę Razem Jarosława Gowina swój głos oddało 3,16 proc. wyborców. Ruch Narodowy zaznaczył swoją obecność wynikiem 1,40 proc. głosów. Najsłabsze wyniki, siłą rzeczy, zanotowały te komitety, które nie zarejestrowały list w całym kraju. Zieloni startujący z 5 okręgów otrzymali tylko 0,33 proc. głosów, Demokracja Bezpośrednia (6 okręgów) zdobyła 0,23 proc., a Samoobrona (2 okręgi) jedynie 0,04 proc. głosów. Frekwencja wyniosła 23,82 proc. głosów.

mb

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1937 - Urodził się Edén Pastora, nikaraguański polityk, jeden z przywódców sandinistów, zwany Comandante Cero.

1957 - Urodził się Francis Wheen, znany brytyjski dziennikarz i pisarz. Autor m.in. "Jak brednie podbiły świat" i cenionej biografii Marksa.

1961 - Bojownicy z portugalsko-hiszpańskiego Iberyjskiego Rewolucyjnego Dyrektoriatu Wyzwolenia uprowadzili portugalski liniowiec „Santa Maria” z 350 członkami załogi i 586 pasażerami. Po 12 dniach uzyskali azyl polityczny w Brazylii.

1973 - Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych wydał wyrok w sprawie Roe v. Wade obalający antyaborcyjne prawo stanu Teksas, co dotyczy też pozostałych stanów.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.