Wybory do PE: Zwycięstwo PO, sukces Korwin-Mikkego, porażka lewicy

[2014-05-26 20:34:07]

Jak wynika ze oficjalnych wyników podanych przez Państwową Komisję Wyborczą wybory do Parlamentu Europejskiego w Polsce wygrała Platforma Obywatelska. Partia Donalda Tuska zdobyła 32,13 proc. głosów. Na drugim miejscu znalazło się Prawo i Sprawiedliwość z wynikiem 31,78 proc. głosów. Na kolejnych pozycjach, choć daleko za obydwiema największymi partiami, uplasowały się Sojusz Lewicy Demokratycznej w wynikiem 9,44 proc., Nowa Prawica Janusza Korwina-Mikke - 7,15 proc. oraz Polskie Stronnictwo Ludowe (6,80 proc.).

Pozostałe partie nie przekroczyły pięcioprocentowego progu wyborczego. Solidarna Polska Zbigniewa Ziobry zdobyła 3,98 proc. głosów, centrolewicowa koalicja Europa Plus Twój Ruch zaledwie 3,58 proc. Na Polskę Razem Jarosława Gowina swój głos oddało 3,16 proc. wyborców. Ruch Narodowy zaznaczył swoją obecność wynikiem 1,40 proc. głosów. Najsłabsze wyniki, siłą rzeczy, zanotowały te komitety, które nie zarejestrowały list w całym kraju. Zieloni startujący z 5 okręgów otrzymali tylko 0,33 proc. głosów, Demokracja Bezpośrednia (6 okręgów) zdobyła 0,23 proc., a Samoobrona (2 okręgi) jedynie 0,04 proc. głosów. Frekwencja wyniosła 23,82 proc. głosów.

mb

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

12 sierpnia:

1827 - Zmarł William Blake, angielski pisarz, malarz i rysownik. Potępiał rodzący się kapitalizm.

1898 - USA anektowały Republikę Hawajską.

1941 - Prezydium radzieckiej Rady Najwyższej wydało dekret o amnestii dla obywateli polskich więzionych w ZSRR.

1976 - Liban: Chrześcijańskie milicje zdobyły i zniszczyły obóz dla uchodźców Tal al-Zaatar w Bejrucie.