Związkowcy chcą znacznego podwyższenia płacy minimalnej

[2014-05-29 11:25:00]

Szefowie trzech największych central związkowych, OPZZ, FZZ i Solidarności przedstawili ministrowi pracy propozycje wzrostu wynagrodzeń oraz rent i emerytur na 2015 rok.

Szefowie trzech największych centrali zgodzili się, że wzrost minimalnego wynagrodzenia za pracę powinien wynosić nie mniej niż 7%, co oznacza, że płaca minimalna miałaby w przyszłym roku wynosić co najmniej 1797 zł brutto. Rząd zaproponował, aby w 2015 roku minimalne wynagrodzenie wynosiło 1731 zł, czyli zaledwie 51 zł więcej niż w roku bieżącym.

Ponadto związkowcy zaproponowali wzrost wynagrodzeń w gospodarce narodowej nie mniej niż 5,6%, wzrost wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej nie mniej niż 9%. Wskaźnik emerytur i rent miałby wynosić nie mniej niż średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług w 2014 roku zwiększony o połowę realnego wzrostu wynagrodzenia za pracę w bieżącym roku.

Przedstawiając swoje propozycje, związkowcy przywołali optymistyczne deklaracje rządu, zgodnie z którymi wzrost gospodarczy w bieżącym i przyszłym roku ma przekroczyć 3%.

OPZZ deklaruje, że 1797 zł to plan minimum. Związkowcy podkreślają, że coraz więcej pracujących otrzymuje wynagrodzenie niższe niż ustawowo określona płaca minimalna. Według danych GUS już blisko 15% pracowników osiąga dochody nie przekraczające minimalnej pensji. Ponadto w szybkim tempie rośnie skala umów cywilno-prawnych, których nie obejmują jakiekolwiek standardy płacowe. OPZZ podkreśla, że już ponad rok temu domagało się wprowadzenia minimalnej płacy godzinowej obowiązującej dla wszystkich rodzajów umów, a tymczasem wciąż są ogłoszenia, w których pracodawcy oferują 3-4 zł za godzinę pracy. W tej sytuacji związkowcy chcą, aby płaca minimalna wynosiła 50% średniego wynagrodzenia, co oznacza, że w 2015 roku osiągnęłaby poziom około 2 tys. zł.

Piotr Szumlewicz

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

17 maja:

1936 - Obradujący we Lwowie Kongres Pracowników Kultury w Obronie Pokoju przyjął rezolucję potępiającą faszyzm.

1937 - W Hiszpanii utworzono lewicowy rząd Lopeza Negrina.

1942 - W Warszawie ukazał się pierwszy numer pisma "Robotnik", dwutygodnika politycznego Polskich Socjalistów.

1944 - W obozie koncentracyjnym Ravensbrück zmarła Milena Jesenská, czeska dziennikarka, pisarka i tłumaczka.

1987 - Zmarł Gunnar Myrdal, ekonomista, polityk i socjolog szwedzki, laureat Nagrody Nobla z ekonomii 1974.

1990 - Światowa Organizacja Zdrowia usunęła homoseksualizm z listy chorób i zaburzeń.

2010 - Portugalia stała się 8. krajem na świecie, który zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - 44 funkcjonariuszy policji zginęło w zasadzce naksalitów (maoistycznej partyzantki ludowej) w dystrykcie Dantewada w indyjskim stanie Chhattisgarh.

2012 - We Francji utworzono centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta (PS).

2016 - Christian Kern (SPÖ) został kanclerzem Austrii.