Prawicowe preferencje m這dych Polak闚

[2014-05-29 13:14:52]

Centrum Edukacji Obywatelskiej podsumowa這 wyniki przeprowadzonego w maju projektu "M這dzi g這suj 2014". Projekt by skierowany do os鏏 w wieku od 13 do 19 lat, uczni闚 gimnazj闚 i szk馧 ponadgimnazjalnych. Jego celem by這 m.in. poznanie preferencji wyborczych m這dych ludzi.

Jak wynika z przeprowadzonego g這sowania najwi璚ej m這dych Polak闚 odda這by sw鎩 g這s na Now Prawic Janusza Korwin-Mikkego (27,19 proc.) oraz na Prawo i Sprawiedliwo嗆 (21,64 proc.). Na rz康z帷 od siedmiu lat Platform Obywatelsk chcia這by g這sowa tylko 12,05 proc. m這dych. Inne partie prawicowe i centroprawicowe zdoby造 mniejsze poparcie: Ruch Narodowy (5,33 proc.), Solidarna Polska Zbigniewa Ziobro (4,18 proc.), Polskie Stronnictwo Ludowe (3,59 proc.), Polska Razem Jaros豉wa Gowina (3,51 proc.). Najmniejsze poparcie zdoby豉 Demokracja Bezpo鈔ednia (1,05 proc.).

Ciekawie wygl康aj wyniki komitet闚 lewicowych i centrolewicowych: Na pierwszym miejscu znalaz豉 si tu koalicja Europa Plus Tw鎩 Ruch z wynikiem 13,56 proc. S豉by wynik Sojuszu Lewicy Demokratycznej-Unii Pracy (4,06 proc.) potwierdzi, 瞠 jest to ugrupowanie starszego pokolenia. Dobry wynik zanotowa豉 Partia Zieloni - na ugrupowanie to zag這sowa這by 3,31 proc. m這dych Polak闚. Na ostatnim miejscu znalaz豉 si Samoobrona z wynikiem 0,53 proc. g這s闚.

W projekcie wzi窸o udzia 1280 szk馧, z czego 1077 z nich przeprowadzi這 wybory m這dzie穎we w swoich plac闚kach. Uprawnionych by這 249 882 os鏏, z czego liczba g這suj帷ych wynios豉 151 271. Liczba g這s闚 niewa積ych - 6987. Liczba g這s闚 wa積ych - 144 284. Frekwencja wynios豉 60,57 proc.

mb

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wsp鏊ny Pok鎩, ul. Jazd闚 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

22 stycznia:

1858 - Urodzi豉 si Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, wsp馧za這篡cielka Towarzystwa Fabia雟kiego, 穎na laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln og這si proklamacj emancypacyjn (obowi您uj帷 od 1 stycznia 1863); oznacza豉 ona przyznanie wolno軼i niewolnikom na obszarze podleg造m Konfederatom.

1863 - Wybuch這 powstanie styczniowe, b璠帷e bezpo鈔ednim impulsem powstania I Mi璠zynarod闚ki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzy這 ogie do pokojowej demonstracji robotnik闚. Zgin窸o ok. 1000 os鏏.

1911 - W Wiedniu urodzi si Bruno Kreisky, dzia豉cz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodzi si Krzystof Dunin-W御owicz, historyk , dzia豉cz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego w鈔鏚 Narod闚 安iata.

1937 - Urodzi si Ed幯 Pastora, nikaragua雟ki polityk, jeden z przyw鏚c闚 sandinist闚, zwany Comandante Cero.

1957 - Urodzi si Francis Wheen, znany brytyjski dziennikarz i pisarz. Autor m.in. "Jak brednie podbi造 鈍iat" i cenionej biografii Marksa.

1961 - Bojownicy z portugalsko-hiszpa雟kiego Iberyjskiego Rewolucyjnego Dyrektoriatu Wyzwolenia uprowadzili portugalski liniowiec „Santa Maria” z 350 cz這nkami za這gi i 586 pasa瞠rami. Po 12 dniach uzyskali azyl polityczny w Brazylii.

1973 - S康 Najwy窺zy Stan闚 Zjednoczonych wyda wyrok w sprawie Roe v. Wade obalaj帷y antyaborcyjne prawo stanu Teksas, co dotyczy te pozosta造ch stan闚.

1993 - W Tokio zmar Abe Kōbō, japo雟ki pisarz; w latach 1951-62 cz這nek Japo雟kiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysi篹enie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.