Jan Guz ponownie przewodniczącym OPZZ

[2014-05-30 09:46:24]

W dniach 29-31 maja w Centrum Wojska Polskiego w Warszawie odbywa się Kongres OPZZ. Podczas obrad pierwszego dnia dotychczasowy przewodniczący OPZZ, Jan Guz został ponownie wybrany na szefa związku. Oddano na niego 225 głosów z 239 głosów ważnych. Guz nie miał kontrkandydatów.

W kongresie biorą udział przedstawiciele wszystkich branż z całego kraju oraz wielu gości z zagranicy, w tym sekretarz generalna Europejskiej Konfederacji Związków Zawodowych, Bernadette Segol. Na pierwszym dniu obrad byli też między innymi szef Solidarności, Piotr Duda (po raz pierwszy w historii przewodniczący Solidarności odwiedził kongres OPZZ), przewodniczący Forum Związków Zawodowych Tadeusz Chwałka, minister pracy i polityki społecznej, Władysław Kosiniak-Kamysz, przewodniczący SLD, Leszek Miller oraz wicemarszałek Sejmu, Jerzy Wenderlich.

Guz był w latach 1997–2004 wiceprzewodniczącym związku. 20 kwietnia 2004 r. został jego przewodniczącym, a w 2006 i 2010 uzyskał reelekcję. Reprezentował OPZZ w Polskim Komitecie Normalizacyjnym, radzie nadzorczej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, radzie programowej Ośrodka Studiów i Kształcenia Zawodowego, Rady Statystyki. Jako przewodniczący OPZZ w 2004 roku zostaje powołany na funkcję wiceprzewodniczącego Trójstronnej Komisji do Spraw Społeczno-Gospodarczych. Jest członkiem międzynarodowych organizacji związkowych EKZZ i MKZZ.

Piotr Szumlewicz

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.