Grecja: SYRIZA wygrała wybory (akt.)

[2015-01-25 18:22:53]

25 stycznia wybory parlamentarne w Grecji wygrała radykalna lewicowa koalicja SYRIZA. Po przeliczeniu wszystkich głosów ugrupowanie Aleksisa Tsiprasa uzyskało 36,34 proc., a rządząca do tej pory Nowa Demokracja - 27,81 proc. głosów, co daje odpowiednio 149 i 76 miejsc. Bezwzględna większość wynosi 151.

Na dalszych miejscach po przeliczeniu znalazły się: Złoty Świt (skrajna prawica) - 6,28 proc., To Potami (partia centrowa) - 6,05 proc., Komunistyczna Partia Grecji - 5,47 proc., Niezależni Grecy (konserwatyści) - 4,75 proc., PASOK (socjaldemokraci) - 4,68 proc. oraz centrolewicowy Ruch Demokratycznych Socjalistów - 2,46 proc. Frekwencja wyniosła 63,87 proc.

O miejsca w parlamencie rywalizowały 22 partie. Aby łatwiej utworzyć rząd, greckie prawo wyborcze przewiduje, że zwycięska partia dostaje dodatkowo 50 miejsc w 300-osobowym parlamencie.

jkl, wch

Fot. Wikimedia Commons

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.