Adam Słomka kandydatem "lewicy patriotycznej"

[2005-07-04 20:40:34]

Podczas konwencji wyborczej w Częstochowie komitet wyborczy Polska Konfederacja - Godność i Praca postanowił udzielić poparcia Adamowi Słomce w wyborach prezydenckich. Lider Konfederacji Polski Niepodległej - Obozu Patriotycznego zapowiedział, że w ciągu kilku dni zarejestruje swoją kandydaturę w Państwowej Komisji Wyborczej.

Polska Konfederacja - Godność i Praca to komitet, który ukonstytuował się na początku czerwca jako tzw.: "lewica patriotyczna". Współtworzą go: Konfederacja Polski Niepodległej - Obóz Patriotyczny, Ogólnopolski Ruch Obrony Bezrobotnych, Krajowa Wspólnota Emerytów, Rencistów i Kombatantów, Polska Racja Stanu, Porozumienie Organizacji Niepodległościowych i Forum Przedsiębiorców. Ruch odwołuje się do myśli politycznej Józefa Piłsudskiego.

Najważniejsza jest dla nas godna Polska, godna praca, godne życie. Cała nasza kampania będzie się o to opierać, bo dzisiejsze życie publiczne, elity polityczne są po prostu niegodne - powiedział o programie nowego ruchu Adam Słomka. Jak podkreślił, w kampanii prezydenckiej będzie chciał przedstawić program rozwoju drobnej, rodzinnej przedsiębiorczości, walki z bezrobociem i budownictwa socjalnego. Zdaniem Słomki, jego kandydatura będzie stanowiła lewicową alternatywę dla Andrzeja Leppera i Włodzimierza Cimoszewicza.

Polska Konfederacja - Godność i Praca chce także wystartować w wyborach parlamentarnych.

Adam Słomka od 1979 roku działał w opozycyjnej Konfederacji Polski Niepodległej. Od 1991 do 1997 roku był posłem na Sejm z ramienia KPN. W 1996 roku doprowadził do rozłamu w KPN, tworząc opozycyjną wobec Leszka Moczulskiego KPN - Obóz Patriotyczny, który zaangażował się w działalność AWS. W 1997 roku Słomka został posłem z ramienia AWS i zasiadał w Sejmie do 2001 roku. W 2002 roku Słomka przegrał wybory na urząd prezydenta Katowic. W kolejnych latach angażował się w działalność Ogólnopolskiego Ruchu Obrony Bezrobotnych. W 2004 roku był jednym z liderów listy Konfederacji - Ruchu Obrony Bezrobotnych do Parlamentu Europejskiego, która uzyskała w wyborach zaledwie 0,61 proc. głosów.
Trzeba być ślepcem albo głupcem, żeby nie zauważyć, iż obecnie najliczniejszą grupę społeczną, a co za tym idzie - potencjalny elektorat, stanowią ludzie zniechęceni do neoliberalnej polityki gospodarczej i kapitalistycznego wyzysku. Znaczna część tej grupy potencjalnych wyborców pozostaje bez własnej reprezentacji politycznej, choć rozmaici politycy usiłują przedstawić siebie i swoje partie właśnie jako taką reprezentację. Póki robią to prawicowcy (Słomka), koniunkturaliści (Lepper), technokraci, bezideowcy i neoliberałowie (Cimoszewicz, Borowski), tylko wycierający sobie gęby lewicowością, elektorat ten pozostanie w domu, a kolejni "zbawcy lewicy" otrzymają minimalne poparcie w wyborach. Gdyby jednak dotrzeć do wspomnianej przeze mnie grupy z odpowiednimi, konsekwentnie lewicowymi kandydatką lub kandydatem, potrafiącymi zagwarantować, że po wyborach nie wyrzekną się swojego programu, ideologii i sposobu myślenia, zapewniłoby to lewicy sukces wyborczy. Pozostaje mieć nadzieję, że te, wydawałoby się, truizmy dotrą wreszcie do działaczy środowisk lewicowych...

Bartłomiej Kacper Przybylski

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)