Brazylia: Dilma Rousseff najbardziej niepopularnym prezydentem

[2015-08-06 21:37:55]

Dilma Rousseff (na zdjęciu), która objęła po raz pierwszy stanowisko prezydenta Brazylii w styczniu 2011 roku, jest najbardziej niepopularnym szefem tego 200-milionowego państwa od 1993 roku, tj. odkąd biuro sondażowe Datafolha prowadzi badania opinii publicznej.

Jej prezydenturę, jak wynika z przeprowadzonego na początku sierpnia badania opinii publicznej, dezaprobuje 71 proc. ankietowanych, zaś aż 66 proc. domaga się, aby parlament wdrożył w stosunku do niej proces impeachmentu.

Dilma Rousseff, bliska współpracownica i następczyni prezydenta Luiza Inacio Luli da Silvy, przywódcy centrolewicowej Partii Pracujących, który cieszył się do końca swej prezydentury w 2010 roku ogromną popularnością, utraciła poparcie wśród wyborców w następstwie serii wielkich afer korupcyjnych z udziałem polityków, które prokuratura ujawniła w ciągu ostatniego roku.

W środę prokuratura brazylijska ogłosiła wyniki kolejnego dochodzenia w sprawie skandalu korupcyjnego w największym koncernie państwowym w całej Ameryce Łacińskiej, Petrobrasie, które dotyczyło jednego z sojuszników politycznych Rousseff, byłego prezydenta (1990-1992) Fernanda Collor de Mello. Jest podejrzany o przyjęcie w latach 2010-2014 7,5 miliona dolarów łapówek i stworzenie w należących do niego przedsiębiorstwach całego systemu prania brudnych pieniędzy.

Policja federalna przeprowadziła rewizje w rezydencji Collora, w biurach jego przedsiębiorstw i zajęła m.in. jego samochody: ferrari, lamborghini i porsche.

Dochodzeniami prokuratorskimi w związku z aferą Petrobrasu objętych jest już około pięćdziesięciu brazylijskich polityków, którzy mieli przyczynić się do "wyprowadzenia" z firmy około 2 miliardów dolarów. Część podejrzanych przebywa w areszcie śledczym.

Według sondażu Datafolha prezydenturę Dilmy Rousseff uważa obecnie za "dobrą" tylko 8 proc. Brazylijczyków, jako "średnią" określa ją 20 proc., a 1 proc. "nie ma zdania".

66 proc. spośród 3363 ankietowanych uważa, że parlament powinien usunąć ją ze stanowiska, 55 proc. nie sądzi, aby sama zrzekła się stanowiska.

Dla porównania: najgorsze notowania sondażowe poprzednich prezydentów kształtowały się następująco: Itamara Franco w 1993 r. źle oceniało 41 proc. Brazylijczyków, Fernanda Enriqueza Carodoso w 1999 r. - 56 proc. i Luiza Inacio Lulę da Silvę w 2005 r. - 29 proc.

Fernando Collor de Mello po dwóch latach prezydentury został w 1992 r. usunięty ze stanowiska (impeachment) za korupcję.

jkl

Fot. Wikimedia Commons

Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam

22 września:

1792 - Francja: Zniesienie monarchii i ustanowienie Republiki Francuskiej.

1932 - Urodził się Algirdas Brazauskas, centrolewicowy polityk litewski.

1938 - Urodził się Dean Reed amerykański muzyk rockowy, aktor o lewicowych poglądach, zwany Czerwonym Elvisem. Wyemigrował do NRD.

1947 - W Szklarskiej Porębie rozpoczęła się konferencja 9 partii komunistycznych. Utworzono Biuro Informacyjne Partii Komunistycznych i Robotniczych (Kominform).

1953 - W Dakarze urodziła się Ségolène Royal, francuska polityk, członkini Partii Socjalistycznej. W 2007 kandydatka PS w wyborach prezydenckich.

2002 - Niemcy: Rządząca koalicja SPD-Partia Zielonych wygrała wybory do Bundestagu.