Brazylia: Dilma Rousseff najbardziej niepopularnym prezydentem

[2015-08-06 21:37:55]

Dilma Rousseff (na zdjęciu), która objęła po raz pierwszy stanowisko prezydenta Brazylii w styczniu 2011 roku, jest najbardziej niepopularnym szefem tego 200-milionowego państwa od 1993 roku, tj. odkąd biuro sondażowe Datafolha prowadzi badania opinii publicznej.

Jej prezydenturę, jak wynika z przeprowadzonego na początku sierpnia badania opinii publicznej, dezaprobuje 71 proc. ankietowanych, zaś aż 66 proc. domaga się, aby parlament wdrożył w stosunku do niej proces impeachmentu.

Dilma Rousseff, bliska współpracownica i następczyni prezydenta Luiza Inacio Luli da Silvy, przywódcy centrolewicowej Partii Pracujących, który cieszył się do końca swej prezydentury w 2010 roku ogromną popularnością, utraciła poparcie wśród wyborców w następstwie serii wielkich afer korupcyjnych z udziałem polityków, które prokuratura ujawniła w ciągu ostatniego roku.

W środę prokuratura brazylijska ogłosiła wyniki kolejnego dochodzenia w sprawie skandalu korupcyjnego w największym koncernie państwowym w całej Ameryce Łacińskiej, Petrobrasie, które dotyczyło jednego z sojuszników politycznych Rousseff, byłego prezydenta (1990-1992) Fernanda Collor de Mello. Jest podejrzany o przyjęcie w latach 2010-2014 7,5 miliona dolarów łapówek i stworzenie w należących do niego przedsiębiorstwach całego systemu prania brudnych pieniędzy.

Policja federalna przeprowadziła rewizje w rezydencji Collora, w biurach jego przedsiębiorstw i zajęła m.in. jego samochody: ferrari, lamborghini i porsche.

Dochodzeniami prokuratorskimi w związku z aferą Petrobrasu objętych jest już około pięćdziesięciu brazylijskich polityków, którzy mieli przyczynić się do "wyprowadzenia" z firmy około 2 miliardów dolarów. Część podejrzanych przebywa w areszcie śledczym.

Według sondażu Datafolha prezydenturę Dilmy Rousseff uważa obecnie za "dobrą" tylko 8 proc. Brazylijczyków, jako "średnią" określa ją 20 proc., a 1 proc. "nie ma zdania".

66 proc. spośród 3363 ankietowanych uważa, że parlament powinien usunąć ją ze stanowiska, 55 proc. nie sądzi, aby sama zrzekła się stanowiska.

Dla porównania: najgorsze notowania sondażowe poprzednich prezydentów kształtowały się następująco: Itamara Franco w 1993 r. źle oceniało 41 proc. Brazylijczyków, Fernanda Enriqueza Carodoso w 1999 r. - 56 proc. i Luiza Inacio Lulę da Silvę w 2005 r. - 29 proc.

Fernando Collor de Mello po dwóch latach prezydentury został w 1992 r. usunięty ze stanowiska (impeachment) za korupcję.

jkl

Fot. Wikimedia Commons

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).