Arabia Saudyjska: 4 lata więzienia dla dziennikarza, który proponował reformy

[2015-12-22 22:09:41]

Na cztery lata więzienia i 15 lat zakazu występowania w mediach saudyjski sąd skazał dziennikarza, który w programie telewizyjnym podjął temat niezbędnych reform politycznych w swoim kraju. 62-letni Zuhair Kutbi proponował wprowadzenie monarchii konstytucyjnej. Wśród różnych dodatkowych kar wymierzonych dziennikarzowi przez ten trybunał jest także kara pieniężna w wysokości odpowiadającej 24 600 euro.

Syn skazanego Dżamil Kutbi poinformował we wtorek na Twitterze, że ojciec był sądzony przez Specjalny Sąd Karny ustanowiony w 2008 roku do rozpatrywania oskarżeń o terroryzm.

W swym programie telewizyjnym dziennikarz proponował, aby ultrakonserwatywne królestwo Arabii Saudyjskiej podjęło walkę z represjami stosowanymi na podłożu religijnym i politycznym.

Kutbi, znany także jako pisarz, autor książek o tematyce religijnej i politycznej, został aresztowany w swym domu w Mekce 15 lipca.

Sądy saudyjskie skazywały go już trzykrotnie od 1990 roku za "nieprawidłowe" wypowiedzi polityczne - przypomina Amnesty International.

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.