Arabia Saudyjska: 4 lata więzienia dla dziennikarza, który proponował reformy

[2015-12-22 22:09:41]

Na cztery lata więzienia i 15 lat zakazu występowania w mediach saudyjski sąd skazał dziennikarza, który w programie telewizyjnym podjął temat niezbędnych reform politycznych w swoim kraju. 62-letni Zuhair Kutbi proponował wprowadzenie monarchii konstytucyjnej. Wśród różnych dodatkowych kar wymierzonych dziennikarzowi przez ten trybunał jest także kara pieniężna w wysokości odpowiadającej 24 600 euro.

Syn skazanego Dżamil Kutbi poinformował we wtorek na Twitterze, że ojciec był sądzony przez Specjalny Sąd Karny ustanowiony w 2008 roku do rozpatrywania oskarżeń o terroryzm.

W swym programie telewizyjnym dziennikarz proponował, aby ultrakonserwatywne królestwo Arabii Saudyjskiej podjęło walkę z represjami stosowanymi na podłożu religijnym i politycznym.

Kutbi, znany także jako pisarz, autor książek o tematyce religijnej i politycznej, został aresztowany w swym domu w Mekce 15 lipca.

Sądy saudyjskie skazywały go już trzykrotnie od 1990 roku za "nieprawidłowe" wypowiedzi polityczne - przypomina Amnesty International.

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.

1979 - Kanclerz RFN Helmut Schmidt (SPD) złożył oficjalną wizytę w Polsce.

1980 - Rozpoczął się strajk w Stoczni im. Adolfa Warskiego w Szczecinie.