Portugalia: Lewicowy rząd podniósł płacę minimalną

[2015-12-25 10:20:18]

Od pierwszego stycznia pensja minimalna wrośnie o 25 euro, do 530 euro miesięcznie - ogłosił w środę portugalski rząd socjalisty Antonio Costy. Decyzję podjęto pomimo "bezowocnych negocjacji" z pracodawcami i pracownikami.

Chociaż nie osiągnięto formalnego porozumienia, (...) nikt nie sprzeciwił się podniesieniu płacy minimalnej do 530 euro - napisano w komunikacie rady ministrów. Jej zdaniem z tego rozwiązania, które zapowiadane było w programie socjalistów, skorzysta ponad 500 tys. pracowników.

Socjaliści zawiązali sojusz z radykalną lewicą pod hasłem sprzeciwu wobec programu oszczędnościowego. Obecny rząd chce podnosić pensję minimalną każdego roku, by w roku 2019 wynosiła ona 600 euro.

Szef portugalskiej opozycji Pedro Passos Coelho skrytykował tę decyzję, mówiąc, że to "nakładanie na gospodarkę dodatkowych kosztów, którym może ona nie podołać". Jednak zdaniem rządu, który zapowiedział także wzrost wysokości emerytur i świadczeń dla rodzin, jest wręcz przeciwnie - celem tego rozwiązania jest zwiększenie siły nabywczej Portugalii oraz stymulowanie wzrostu gospodarczego.

Już w piątek portugalski parlament obniżył głosami lewicowej większości nadzwyczajny podatek od dochodów części pracowników sektora prywatnego. Takie decyzje stanowią realizację strategii nowego rządu polegającej na stopniowym odchodzeniu od surowych posunięć oszczędnościowych, które wymogły na Portugalii Unia Europejska i Międzynarodowy Fundusz Walutowy

jkl

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.