Dziś 22 lipca

[2005-07-22 14:09:57]

22 lipca w okresie Polski powojennej i Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej był dniem Narodowego Święta Odrodzenia Polski. Ustanowione 22 lipca 1945 roku święto przetrwało do 1989 roku.

Święto 22 lipca ustanowione zostało w rocznicę ogłoszenia Manifestu Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego - odezwy do Narodu Polskiego, ogłoszonej 22 lipca 1944 roku w Chełmie Lubelskim. Manifest ustanawiał Krajową Radę Narodową jako jedyny organ legalnej władzy na wyzwolonych ziemiach polskich, delegalizując tym samym tzw.: "rząd londyński". Wzywał także do walki z okupantem niemieckim oraz do ukarania zbrodniarzy hitlerowskich. Oprócz postulatów politycznych znalazły się w nim postulaty społeczne i ekonomiczne, takie jak bezpłatne nauczanie czy nacjonalizacja ziemi i przemysłu. Manifest został podpisany przez Edwarda Osóbkę-Morawskiego, Wandę Wasilewską i Andrzeja Witosa.

W kolejnych latach 22 lipca kojarzony był z oddawaniem do użytku społecznego wielkich inwestycji oraz wydarzeniami politycznymi w życiu kraju. W 1949 roku oddano tego dnia do użytku warszawską trasę samochodową W-Z. W roku 1952 uchwalono Konstytucję PRL i zmieniono nazwę państwa na "Polska Rzeczpospolita Ludowa". W roku 1954 uruchomiono kombinat metalurgiczny w Nowej Hucie - dziś dzielnicy Krakowa. W 1955 roku otwarto warszawski Pałac Kultury i Nauki, obchodzący dziś swoje pięćdziesięciolecie. W 1973 roku rozpoczęto produkcję małolitrażowych samochodów osobowych Fiat 126p. A w roku 1983 zniesiono stan wojenny i rozwiązano Wojskową Radę Ocalenia Narodowego.

Data 22 lipca kojarzy się także z kilkoma wydarzeniami z najnowszej historii Polski. Tego dnia 2002 roku Lew Rywin złożył rzekomą propozycję korupcyjną redaktorowi naczelnemu "Gazety Wyborczej" Adamowi Michnikowi. Wydarzenie to opisano w pół roku później na łamach dziennika, co doprowadziło do rozpętania jednego z największych skandali polityczno-obyczajowych III Rzeczypospolitej.
Także w dniu 22 lipca 2002 roku zainaugurował swoją działalność portal internetowy arabia.pl, którego twórcom i redaktorom z tego miejsca pragnę złożyć najserdeczniejsze życzenia urodzinowe. Sto lat!

Bartłomiej Kacper Przybylski

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

22 sierpnia:

1974 - W Krakowie zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, działacz gospodarczy, polityk, inż. chemik. Przyczynił się do rozwoju polskiego przemysłu i gospodarki morskiej.

1994 - Holandia: Socjaldemokrata Wim Kok (PvdA) został premierem.

2007 - Zmarła Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

2011 - Zmarł Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady (NDP).