GUS: Olbrzymi spadek produkcji budowlano-montażowej

[2016-09-25 13:52:31]

Z nowych danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że produkcja sprzedana przemysłu (w cenach stałych) w sierpniu 2016 roku wzrosła o 7,5% w porównaniu z sierpniem ubiegłego roku, natomiast w produkcji budowlano-montażowej odnotowano spadek aż o 20,5%. W okresie styczeń - sierpień bieżącego roku produkcja sprzedana przemysłu była o 3,7% wyższa w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, kiedy notowano wzrost o 4,5%, natomiast produkcja budowlano-montażowa była o 14,9% niższa niż przed rokiem, kiedy notowano wzrost o 3,7%.

W stosunku do sierpnia ub. roku wzrost produkcji sprzedanej odnotowano w 26 (spośród 34) działach przemysłu, między innymi w produkcji wyrobów tekstylnych – o 31,0%, pozostałego sprzętu transportowego – o 23,8%, pojazdów samochodowych, przyczep i naczep – o 20,2%, maszyn i urządzeń – o 19,1%, mebli – o 17,6%, wyrobów z pozostałych mineralnych surowców niemetalicznych – o 14,4%, wyrobów z gumy i tworzyw sztucznych – o 13,4%, wyrobów z metali – o 12,9%. Spadek produkcji sprzedanej przemysłu, w porównaniu z sierpniem ub. roku, wystąpił w 8 działach, m.in. w naprawie, konserwacji i instalowaniu maszyn i urządzeń – o 17,0%, w produkcji napojów – o 11,6%, w wytwarzaniu i zaopatrywaniu w energię elektryczną, gaz, parę wodną i gorącą wodę – o 9,4% oraz w wydobywaniu węgla kamiennego i brunatnego – o 7,4% (wobec wzrostu o 2,0% przed rokiem).

Według wstępnych danych produkcja budowlano-montażowa (w cenach stałych), obejmująca roboty o charakterze inwestycyjnym i remontowym, zrealizowana na terenie kraju przez przedsiębiorstwa budowlane o liczbie pracujących powyżej 9 osób, była w sierpniu br. niższa o 20,5% niż przed rokiem i o 2,8% w porównaniu z lipcem br. Po wyeliminowaniu wpływu czynników o charakterze sezonowym produkcja budowlano-montażowa ukształtowała się na poziomie niższym o 20,3% niż w sierpniu ub. roku i o 5,5% w porównaniu z lipcem bieżącego roku. W stosunku do sierpnia 2015 roku spadek produkcji odnotowano we wszystkich działach budownictwa, przy czym w jednostkach specjalizujących się we wznoszeniu budynków – o 23,0%, w podmiotach, których podstawowym rodzajem działalności jest wykonywanie obiektów inżynierii lądowej i wodnej – o 20,0%, a w zajmujących się głównie robotami budowlanymi specjalistycznymi – o 17,7%.

Piotr Szumlewicz

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

16 czerwca:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.